Rovinj: Stigli novi komposteri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred proljece rovinjski Komunalni servis ponovno dijeli kompostere za korisno zbrinjavanje otpada. Gradanima koji su zainteresirani podijelit ce dodatnih pedeset plasticnih kanti u kojima ce moci zbrinjavati otpad iz vrta i domacinstva, te ce se broj podijeljenih kompostera tako popeti na cetiri stotine.

Kompostirati se mogu biljke iz vrta, kucno bilje, kore povrca i voca, talog i filteri od kave i caja, biljni ostaci hrane, piljevina i komadici drva, kore jaja, ohladeni pepeo od drveta, kuhinjski papir, papirnate maramice i slicni materijali koji zauzimaju veliki volumen u odloženom otpadu.

Odlaganjem u komposter prirodni organski otpad pretvara se u korisni kompost neophodan za održavanje i izmjenu organskih supstanci u zemljištu, što se ne može dobiti kemijskim gnojivima. Uporabom prakticnih kompostera, koji su izradeni od elemenata pa se lako sastavljaju i otvaraju radi vadenja zrelog komposta u donjem dijelu, velik dio kucnog otpada može se reciklirati i koristiti za prihranu vrtova i travnjaka.

Buduci da svaki komposter ima 360 litara, a zeleni otpad koji se u njemu zbrinjava brzo smanjuje zapremninu, na ovaj se nacin reciklira znacajan dio smeca koji je prije završavao u kontejnerima.

Rovinjski Komunalni servis reciklira i cetvrtinu zapremnine otpada koji se odvozi iz domacinstava, ustanova i gospodarskih objekata.

Na cetrdesetak lokacija u Rovinju, Rovinjskom Selu, Kokaletovici i Balama postavljeno je šesto kontejnera i kanti za odvojeno prikupljanje otpada. Na taj se nacin odvojeno prikupljaju papir, staklo, plasticna i metalna ambalaža, baterije, akumulatori, filteri, fluorescentne cijevi, jestivo i motorno ulje.

Ove sekundarne sirovine se vec niz godina odvojeno prikupljaju u trgovinama, ugostiteljskim objektima, hotelima, kampovima, zanatskim radnjama, tvornicama i ustanovama. Odvoze se u reciklažna dvorišta na Gripolima i uz središnje odlagalište na Lokvi Vidotto, gdje se završno sortiraju i pripremaju za transport.


Podijeli: Facebook Twiter