Rovinj Spring Jazz završen uz razgovor o Petrovicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jazz je ljubav za cijeli život, definicija je jazza legendarnog Boška Petrovica kojom je Dubravka Svetlicic okoncala predstavljanje knjige "Život kao Jam Session", autobiografije Boška Petrovica s Davorom Hrvojem, a koje je prethodilo posljednjem koncertu Rovinj Spring Jazza.

Uz Svetlicic, ravnateljicu Puckog otvorenog ucilišta, koje je organizator festivala, o knjizi su govorili Davor Hrvoj, glazbeni novinar i pisac, i jazz vokalistica Lela Kaplowitz. Lanjski je festival bio posvecen Bošku Petrovicu, koji je preminuo 10. sijecnja 2011., a tada je Hrvoj i najavio ovu autobiografiju. Hrvoj je s Petrovicem, najvažnijim glazbenikom u povijesti hrvatskog jazza, pripremao ovu autobiografiju gotovo deset godina.

Hrvoj je kazao kako je Petrovic preminuo usred posla pa je upotpunio sadržaj starijim intervjuima. Na predstavljanju je naglašeno kako je Petrovic koristio elemente narodne glazbe - svirao je etnojazz kada taj pravac još nije niti postojao. Njegove su skladbe nadahnute i istarskom narodnom glazbom, a suradivao je i s istarskim kompozitorima Matom Špadom i Martinom Glavašom, s kojima je skladao suitu u tri djela "Istra u mom srcu".

Kaplowitz je podsjetila da su neke skladbe inspirirane i makedonskom glazbom, kao što je "With Pain I Was Born", a upravo je tom skladbom okoncan koncert koji je uslijedio nakon promocije autobiografije. Koncertom je promoviran novi album Lele Kaplowitz & Friends - "Little Boy With A Big Heart - The Music of Boško Petrovic", satkan od kompozicija Boška Petrovica za koje je stihove napisala Kaplowitz. Uz Kaplowitz, skladbe Boška Petrovica interpretirali su Davor Križic za trubom, Joe Kaplowitz za klavirom, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Kruno Levacic na bubnjevima.

Dubravka Svetlicic, ravnateljica Puckog otvorenog ucilišta, organizatora festivala, kaže: Zadovoljna sam cjelokupnim odazivom, kao i konceptom i programom ovogodišnjeg festivala, koji je ponudio razlicite glazbene žanrove i mogucnost nadopune jazz glazbene kulture. Polako se stvara i publika.... Sljedece cemo godine više prostora dati bluesu te dodatno poraditi na promociji te izradi web stranice, rekla je Svetlicic. (M. MEDIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter