Rovinj: Spor sa Slovenijom zbog odmarališta

Naselje duhova - devastirano nekadašnje slovensko odmaralište Murska Sobota (M. MIJOŠEK)
Naselje duhova - devastirano nekadašnje slovensko odmaralište Murska Sobota (M. MIJOŠEK)

O smeću i ruglu u nekadašnjem odmaralištu, turističkom naselju općine Murska Sobota u Rovinju, čiji je vlasnik tvrtka Istraturist - turistične storitve iz Ljubljane, redovno smo izvještavali, a početkom godine smo i sami zatekli kradljivce na djelu.

S nekadašnjih kućica skidao se krao građevinski materijal, a na krađu i bahatost ukazivali su nam stanari obližnjeg naselja Valsavie. Sa svih su krovova skinuti crjepovi, drvenih greda više nema, iz zidova su iščupane sve instalacije…

Tada su građani sve prijavili Gradu Rovinju, a odgovor je bio da su, nakon prijave građana što se događa u napuštenom naselju, komunalni redari obavili očevid, no nikoga nisu zatekli. Vlasniku, tvrtki Istraturist iz Ljubljane, slali su dopise te ih obavijestili o svemu, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Tijekom više godina naselje je služilo kao izbjeglički kamp u nadležnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Vlasnika, Istraturist - turistične storitve iz Ljubljane koji je osnovan 1993. godine, sada smo prvi smo put uspjeli kontaktirati. Inače, odmaralište se nalazi na iznimno atraktivnom položaju, tek stotinjak metara od mora uz Maistrina turistička naselja Valdaliso i Amarin.

- Punih 17 godina vodio se spor oko povrata vlasništva koji je okončan prije godinu i pol dana. Sporili smo se s hrvatskom državom, odnosno Gradom Rovinjom. U ljetnim mjesecima nismo mogli ništa raditi, a sada ćemo sve ograditi. Nažalost, danas smo gdje jesmo, odgovorili su nam predstavnici tvrtke Istraturist d.o.o., čiji je direktor Matjaž Šprah.

Sve su, tvrde, prijavili policiji i spore se s državom zbog devastacije prostora.

- Riječ je o pet tisuća kvadrata pokradenih krovova, a iskopane su i sve instalacije, telefon, struja. To je morao biti pravi pothvat s bagerima. Kada su tu bile izbjeglice, nismo nikoga tjerali, a tada, kada su oni napustili naselje, još bi se bilo dalo nešto i spasiti. No što je tu je. Sada smo u pregovorima s bankama i investitorima te arhitektima da bismo pronašli najbolje moguće rješenje za taj prostor. U petom smo mjesecu bili u Gradu Rovinju, razgovarali smo s gradonačelnikom i obavijestili smo ga o svim našim planovima, navode iz Istraturista d.o.o.

Prema urbanističkom planu zone Monsena - Valdaliso, koja je u najvećem dijelu u vlasništvu Maistre i obuhvaća 65 hektara, nekadašnje odmaralište Murska Sobota moći će se obnoviti kao turističko naselje s 1.340 postelja. (Piše Mihaela MEDIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter