Rovinj: Smeće na ulazu u starogradsku jezgru

Otpad u Ulici Vrata Valdibore
Otpad u Ulici Vrata Valdibore

Punkt u rovinjskoj Ulici Vrata Valdibore i dalje je jedan od omiljenih za šporkulje - one koji unatoč zabrani i dalje ondje odlažu smeće. Nesavjesno odlaganje smeća na ovom mjestu dugogodišnji je problem koji u Gradu, uglavnom na apel građana, pokušavaju riješiti, no očito su svi pokušaji uzaludni.

Postavljena su upozorenja, pa čak i nadzorne kamere, redari su tijekom dana dežurali, naplaćeno je i nekoliko kazni od 500 kuna, no problem je i dalje tu. Najnovije je da su stanari tih zgrada o svoj trošak kupili kamene vaze, a Komunalni servis je uskočio sa zemljom i sadnicama, no to nesavjesne građane nije spriječilo, pa nažalost vaze sada služe kao dobar naslon za smeće.

U starogradskoj se jezgri smeće smije odlagati ispred stambenih ili poslovnih objekata od 6 do 8 sati, a potom ga najkasnije do 9 sati djelatnici Komunalnog servisa odvoze. To čine i više puta dnevno pa je tako danju koliko-toliko situacija pod kontrolom, no u večernjim satima sve se pretvori u veliki kontejner na otvorenom, pa se, osim dnevnog smeća, tu odlaže i namještaj, ostaci kartona, vjerojatno iz radnji.

U svemu su očito najveća prepreka nesavjesni građani koji u tome ne vide veliki problem te "zaboravljaju" pritom da je to jedan od glavnih ulaza u starogradsku jezgru s te strane grada. Ulica je to koja se s desne strane spaja s Ulicom Vladimira Švalbe, koja pak vodi do crkve svete Eufemije i ostalih atrakcija i kulturno-povijesnih spomenika grada.

Najgore je to što se tijekom dana i noći turisti zaustavljaju snimiti ovu "atrakciju" pa nam to kao turističkoj destinaciji ne ide u prilog. Naravno, teško je utvrditi tko je ostavio smeće i da bi se kazne naplatile, nesavjesne građane treba uloviti na djelu, a kada stanari prigovore onima koji smeće odlažu, ti su susreti neugodni.

Stanari su nemoćni, a najviše ih ljuti što cijelu godinu plaćaju komunalne doprinose Gradu i Komunalnom servisu te ne žele tuđe smeće pred vratima. Štoviše, veći dio njih tu je tek tri mjeseca godišnje, a plaćaju kao da borave cijelu godinu. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter