Rovinj: Skliske i opasne starogradske stepenice

U Grisiji će do sljedeće sezone biti sanirane fuge
U Grisiji će do sljedeće sezone biti sanirane fuge

Ma koliko pitoreskno izgledale, stepenice kojima je prošarana starogradska jezgra zbog svoje su dotrajalosti sve opasnije. Kamena je površina do te mjere izlizana da se za lijepog vremena na njoj pješaci mogu i ogledati. No, problem nije u odrazu, već u nogama šetača. Sklisko je do te mjere da spuštanje stepenicama, poglavito niz Monte, na kojemu je sazdana i najveća znamenitost Rovinja, crkva svete Eufemije, iziskuje veliku pažnju i koncentraciju.

Još ljetos, na prigovor stanovnika starogradske jezgre, ali i nekolicine inozemnih vodiča koji goste vode do Fume, fotografirali smo devastirano kameno dvorište crkve. Tako zapušten prostor ne zaslužuje nijedna kuća, a kamoli crkva koju iznutra, ali i izvana razgledava barem svaki drugi posjetitelj Rovinja.

Priča o razbijenim kamenim pločama i rupama o(p)stala je nažalost samo kao još jedna ljetna razglednica Rovinja.

No, ovih dana na nju nas je podsjetila i jedna stanovnica starogradske jezgre. Nažalost, ne samo pričom, već i dobro utučenom rukom. Veli i da joj nije prvi put da se zbog sklizavog terena nađe na zemlji, a padova joj je dosta. Zbog svega se obratila i Gradu tražeći da se kamene stepenice dovedu u red.

Njenu priču potvrdili su nam i brojni prodavači čije su radnje i suvenirnice, usprkos kasnom datumu, još uvijek otvorene. Kažu da barem nekoliko šetača svakog dana završi na stražnjici, a nerijetko i se i ozlijede. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter