Rovinj se oprostio od Vlade Juričića

Minuta šutnje za Vladu Juričića (A. POKRAJAC)
Minuta šutnje za Vladu Juričića (A. POKRAJAC)

Komemoracijom u Multimedijalnom centru Istarska županija, Grad Rovinj i Savez antifašističkih boraca oprostili su se od Vlade Juričića, jednog od pokretača ustanka u Istri, društveno-političkog radnika i uspješnog gospodarstvenika.

Izražavajući sućut supruzi Katerini, djeci i unucima župan Ivan Jakovčić istaknuo je da je Vlado Juričić jedna od ključnih osoba u pokretanju narodnooslobodilačkog pokreta i priključenja Istre matici zemlji. Po njegovim riječima, kao čovjek koji je u teškim vremenima pronalazio prava rješenja, Juričić će se ponajprije pamtiti kao humanist, drug, prijatelj i istinski gospodin.

Jakovčić se prisjetio susreta s Juričićem kao istinskim zaljubljenikom u Istru za studentskih dana u zagrebačkom Klubu Istrana i potom prijelomnih 90-ih godina, kada se doselio u Rovinj. Zaključio je da se od velikog, mudrog, iskusnog i odgovornog čovjeka, kakvog se ne susreće svaki dan, moglo puno naučiti, pa se prisjetio poruke da se Istrani, kad su preuzeli sudbinu u svoje ruke, ne bi trebali dijeliti, već biti jedinstveni.

O životnom i ratnom putu Vlade Juričića govorio je član predsjedništva rovinjske Udruge antifašističkih boraca Romano Božac. Predsjednik Gradskog vijeća Davorin Flego je pak govorio o njegovom poslijeratnom djelovanju.

Vladimir Juričić rođen je 1922. u Zagrebu. Otac mu je bio Jakov, emigrant s Labinštine, a majka Marija Mihaljević iz Medulina. Već se u 13. godini zaposlio kao tekstilni radnik radeći ujutro i školujući se popodne. Ubrzo se uključio u rad SKOJ-a.

Kao dobrovoljac u kolovozu 1942. ušao je u Prvu istarsku četu i došao u Istru. U ožujku 1943. je s Josipom Matasom, Božom Kalčićem, braćom Antom i Ljubom Drndićem u Karojbi sudjelovao u osnivanju prvog partijskog rukovodstva. Vlado Juričić je poslan na terenski rad u okrug Pazin, a potom u Pulu, gdje je dočekao završetak rata. Tu je angažiran kao voditelj savezničke komisije za razgraničenje s Italijom. Potom je postavljen za tajnika NOO-a za Istru i po odlasku savezničke vojske za sekretara Gradskog komiteta Pule. Svoj partijski rad nastavio je kao sekretar Gradskog komiteta Rijeke.

Uz posao je završio gimnaziju i ekonomski fakultet, pa je 1951. postavljen za direktora kombinata Borovo, gdje je proveo idućih 11 godina. Potom je vraćen u Zagreb kao potpredsjednik republičke Privredne komore. Od 1963. do 1970. bio je pomoćnik, pa potom zamjenik ministra privrede Jugoslavije, a potom pet godina šef misije SFRJ pri SEV-u u Moskvi. Od 1975. do odlaska u mirovinu 1980. bio je direktor zagrebačkog Velesajma. U dva je četverogodišnja mandata bio poslanik u Saboru i u Saveznoj skupštini.

Vlado Juričić je živeći umirovljeničke dane u Rovinju u više navrata, kao aktivni sudionik, iznio svoja sjećanja na prijelomne događaje za priključenje Istre matici zemlji novinarima Glasa Istre. (Aldo POKRAJAC) 


Podijeli: Facebook Twiter