Rovinj se ne miri s krizom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan grada i blagdan sv. Eufemije ove se godine obilježava skromnije, što je, kako je otvarajuci svecanu sjednicu Gradskog vijeca rekao njegov predsjednik Davorin Flego prilog štednji gradskog proracuna. Zbog toga na proslavu ove godine nisu pozvane delegacije zbratimljenog gradova Leonberg, Adria i Camaiore te prijateljskog Gospica. Uštedjelo se i na godišnjim nagradama, koje kao i u prošloj izbornoj godini nisu dodijeljene.

U slicnom je tomu, uz nužan optimizam, bio intoniran i govor gradonacelnika Giovannija Sponze. Istaknuvši da Rovinju nije nikad ništa darovano, vec je sve morao financirati sam, Sponza je naglasio da se Grad preseljenjem poraza na dobit u državni proracun našao u teškoj situaciji, cije se posljedice još osjecaju.

- Upravo u ovim teškim godinama u Rovinju je investirano nekoliko stotina milijuna kuna koje su znacajno i dugorocno osnažile lice grada. Rovinju se iz godina u godinu dodjeljuju najviša priznanja za najbolje ureden grad. Rezultat toga je i ovogodišnja dobra turisticka sezona, ostvarena usprkos negativnim predvidanjima.

Najavio je brže rješavanje zahtjeva poduzetnika i gospodarstvenika radi ulaganja i povecanja broja zaposlenih, kako bi se stopa nezaposlenosti od 9 posto smanjila. Podsjetio je da su u tijeku natjecaji za dodjelu 331 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, što ce osnažiti nekada jaku poljoprivredu.

Župan Ivan Jakovcic je cestitajuci Rovinjcima praznik konstatirao da je kriza još tu, ogleda se u udaru na proracun i smanjivanja profitabilnosti tvrtki. Upozorio je da i najnoviji statisticki podaci pokazuju da Istarska županija najviše daje i najmanje dobiva iz državnog proracuna.

- Necemo više trpjeti takve nepravde i cekati. Ili ce se poceti realizirati zajednicki projekti bez politickih kriterija ili ce biti problema. Makar to zvucalo socijalisticki, pozivam velike gospodarstvenike Istre na odgovorno ponašanje. Znat cemo cijeniti takvu orijentaciju jer ne možemo sve ocekivati od lokalne samouprave, istaknuo je Jakovcic.

Državnu i županijsku himnu je na pocetku svecana sjednice u Multimedijalnom centru izveo mješoviti zbor HKD-a Franjo Glavinic, a sa spletom starih uspješnica nastupio je pulski Evergreen kvartet. Dvoranu MMC-a je za ovu prigodu ukrasila izložba rovinjskih veduta jednog od naših najpoznatijih slika Živka Haramije. Urednik i ilustrator brojnih udžbenika, medu njima i djecje enciklopedije «Svijet je naš», vec pola stoljeca dolazi u Rovinj, pa mu se i na ovaj nacin odužio na inspiraciji.

Pred samu sjednicu na Rt sv. Nikole i Trg brodogradilišta pred MMC-om stigli su plivaci, jedrilicari, trkaci i biciklisti, sudionici rekreacijsko-edukativne priredbe «Od punte do punte – morem i kopnom». Na trgu su se istovremeno našli gradska limena glazba i mažoretkinje. Posebno je toplo pozdravljen nastup sestara Maje i Tine Aflic, Samanthe Janko i Roberte Smiljanic, koje su se sa Europskog prvenstva vratile s osvojenim medaljama.

Od brojnih manifestacija koje su organizirale rovinjska udruge kao i uvijek najbolje je bila posjecena izložba vina na malom molu, koju je organizirao Agrorovinj. Na izložbi se moglo kušati vina 30 vinara Istre, od kojih 10 rovinjskih.

Najviše pažnje izazvalo je predstavljanje prerade grožda na starinski nacin, koju su demonstrirali vinari iz Agrorovinja. Kao i nekad grožde se savoza koji su vukli magarci ubacivalo u raškadur, a potom raškajuci odvajalo od peteljke i završavalo u bacvi. Vinari su pokazivali i kako se potom tiještilo vino u torkolu kako bi se iscijedio sok za dobivanje vina. Posjetitelji su mogli i kušati mošt, koji je nakon tiještenja još samo sok. Na trgu su istovremeno nastupali brojni rovinjski izvodaci, od solista Bibe Benussi, folk grupe Batana, Oriane Vozila, Sergija Predena-Gata do mladih dua Online, The Link 20 i Vip banda.

Blagdan sv. Eufemije, poznat i kao dan hodocašce kada se brojni vjernici iz citave Istre dolaze pomoliti kalcedonskoj mucenici, obilježen je sa tri svete mise. Na jutarnjoj je kao gost nastupio zbor i komorni orkestra iz talijanskog gradica Grado, u kojem živi velik broj rovinjskih iseljenika. U Kantinonu se odigro tradicionalni turnir u briškuli i trešeti, a na trgu brojni sportski turniri za najmlade. Tradicionalni sajam, koji je nekad bio glavno obilježje blagdana sv. Eufemije i prilika da se jedan dan stane s radovima i porazgovara s prijateljima, ove je godine održan na parkiralištu Mala Valdibora.

Pod motom «Siromaha ne zaboravi, u njemu je Krist» vrijedne clanica Udruge sv. Vinka Paulskog su pred crkvom sv. Eufemije za humanitarne priloge darivali proizvode koje su dobile od brojnih rovinjskih obrtnika. Prilozi za koje su dobivani pokloni, ukrasi, cvijece i slastice koristit ce se za nabavku hrane, higijenskih potrepština, ogrijeva i lijekova za socijalno najugroženije rovinjske obitelji.


Podijeli: Facebook Twiter