Rovinj: SDP i HSLS protiv rasta komunalne naknade

Eda Kalčić i Petar Radetić i Tomislav Sošić
Eda Kalčić i Petar Radetić i Tomislav Sošić

Uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se na dnevnom redu naći i prijedlozi odluka o komunalnoj naknadi i vrijednosti boda za izračun komunalne naknade vijećnici Kluba SDP-HSLS održali su konferenciju za novinare da bi iskazali svoje neslaganje s predloženim izmjenama. Naime, donošenjem ovih odluka od 1. siječnja 2014., kako ističu, komunalna naknada građanima, obrtnicima i poduzetnicima za stambeni i poslovni prostor povećala bi se za 90,5 posto.

- Odluku o komunalnoj naknadi u predloženom obliku ne možemo podržati, a posebno ne odluku o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade jer se tom odlukom vrijednost boda povećava s 0,21 na 0,40 kuna po kvadratnom metru stambenog prostora, što predstavlja povećanje od 90,5 posto, rekao je vijećnik SDP-a Petar Radetić.

Istaknuo je i da je u Poreču, gradu s kojim se Rovinj često voli uspoređivati, komunalna naknada za stambeni prostor sada viša za 19 posto, a za poslovne prostore niža za pet posto. Ako bi se prihvatila predložena odluka, komunalna naknada za stambeni prostor bi u Rovinju bila viša nego u Poreču za 60, a za poslovni prostor točno sto posto.

- Mislimo da to dovoljno govori o nama kao gradu, kako piše u obrazloženju, s jednim od najnižih komunalnih naknada u Hrvatskoj. Stoga pitamo gradonačelnika, koji kaže da je državna vlast bešćutna i da cijelu krizu svaljuje na građane, i to na one siromašnije, na koga on to svaljuje krizu, pita se Radetić.

Vijećnica i predsjednica rovinjske podružnice SDP-a Eda Kalčić rekla je da će povećanje komunalne naknade pogoditi 90 posto rovinjskih građana i poduzetnika, koji će uvećani trošak prevaliti na zaposlenike. Stoga SDP ne može prihvatiti da se stalno umanjenje proračuna, tako i predloženog za 2014., prebacuje na teret građana.

- Proračun se smanjuje zbog stalnog pada gospodarskih aktivnosti i broja zaposlenih. Krajnje je vrijeme da se vladajući u gradu konačno okrenu stvaranju uvjeta za razvoj pa će rasti i proračunski prihodi. U međuvremenu, bilo bi poželjno pristupiti racionalizaciji jer će u protivnom proračun služiti samo za potrošnju. Ključan za razvoj, Upravni odjel za izgradnju i održavanje objekata, ove je godine planirao utrošiti 24 milijuna kuna, u nacrtu proračuna za 2014. planira se manje od 11 milijuna, a s takvim trendom 2015. neće imati niti kune, zaključila je Kalčić.

Radetić je dodao i da ovaj Klub vijećnika smatra da je predlaganje ove odluke vrlo bezobzirno i bešćutno jer se dodatno poseže u džep građana da bi visina plaća i ostalih izdavanja proračunskih korisnika grada ostala na istoj razini. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter