Rovinj: Sazviježđe Olje Ivanjicki u Zavičajnom muzeju


U Zavičajnom muzeju grada Rovinja u subotu je otvorena izložba slika "Sazviježđe" pokojne slikarice i performansice Olge Olje Ivanjicki. Izložba radova priređena je u povodu godišnjice smrti umjetnice, a ujedno je i 25. po redu posthumna koju je postavila Fondacija Olge Olje Ivanjicki.

Sama izložba privukla je veliki broj štovatelja autoričinog opusa, no i onih koji su je imali prilike upoznati i s njom se družiti dok je živjela u Rovinju.

Naime, upravo među mnogobrojnim umjetnicima koji su Rovinj prigrlili kao svoj drugi grad, bila je i Olja Ivanjicki, koja u njemu po prvi put izlaže 1964. godine na skupnoj izložbi Likovne kolonije, kada i realizira samostalnu izložbu, a spada i među osnivač(ic)e danas tradicionalne izložbe pod vedrim nebom- Grisije.

Svoju ljubav i odanost gradu koji ju je inspirirao njegovala je desetljećima, konkretno do 1990. godine kada izlaže posljednji put. Ipak, zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s umjetnicom Zavičajni muzej u fundusu svoje zbirke suvremene umjetnosti ima osam autoričinih slika.

- Iako izložba nije planirana, impuls za njenim organiziranjem došao je od gospođe Dušanke Subotić- Homen, a potom i srpske konzulice u Rijeci, Mirjane Milenković. Viši kustos, Dario Sošić smatrao je da je to izvanredna prilika pa smo doslovce, uspjeli pomaknuti ranije najavljene događaje i postaviti izložbu Olje Ivanjcki koja će se moći razgledati narednih mjesec dana, rekla je, između ostalog na otvaranju "Sazviježđa", ravnateljica Zavičajnog muzeja, prof. Marija Smolica.

Inače, kako piše u predgovoru kataloga Oljino umjetničko stvaralaštvo u ranom je razdoblju bilo obilježeno eksperimentiranjem. Tijekom šezdesetih i prve polovice sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Beogradu i Zagrebu ostvarila je nekoliko umjetničkih prostorno-vremenskih događaja - happeninga. Taj tada novi umjetnički izričaj donijela je u Rovinj, a jedan takav, pionirskog značaja za našu sredinu, izveden je 1966. godine na krovu kuće u rovinjskoj starogradskoj jezgri.

Umjetnica je iskoristila živopisne oblike rovinjskih krovova i dimnjaka kao poseban, jedinstveni ambijent za performance. Krovovi su bili mjesto događanja, a dimnjaci i žensko tijelo objekt, zapisano je o radu i djelu Olje Ivanjicki.

Izložba "Sazviježđe" bit će otvorena do 21. srpnja, a omogućena je suradnjom Vijeća Srpske nacionalne manjine Grada Rovinja, Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci i Dušanke Subotić-Homen. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter