Rovinj šampion jadranskog turizma

Rovinjska noć (J. PREKALJ)
Rovinjska noć (J. PREKALJ)

Rovinj je potvrdio svoju titulu šampiona hrvatskog turizma. Već je prešao dva i pol milijuna noćenja i 360 tisuća dolazaka, što je tri posto više u odnosu na lani te kreće prema trimilijuntom noćenju koje je ostvario i lani. U stopu ga slijedi susjedni Poreč koji je također prešao dva milijuna noćenja.

To su jedina dva grada na Jadranu koja su dosad prešla tu okruglu brojku. Ubrzo će ih stići Umag i Medulin, ali i Dubrovnik i Mali Lošinj.

Inače, najjača istarska turistička središta - Rovinj, Poreč Umag i Medulin - po broju noćenja i dolazaka uvelike premašuju kvarnerska, a posebice dalmatinska mjesta.

Na Kvarneru najbolje rezultate bilježi Mali Lošinj, u Zadarskoj županiji Zadar, u Šibensko-kninskoj Vodice, u Splitsko-dalmatinskoj Makarska, a u Dubrovačko-neretvanskoj Dubrovnik. Svi odreda očekuju odličan rujan i prvu polovicu listopada te na kraju bolju turističku godinu od rekordne 2011.

- Već smo u svibnju imali porast noćenja od 29 posto u odnosu na lani, i to prije svega zbog dobrog rasporeda vjerskih blagdana. U srpnju smo imali porast od deset posto, što je rezultat dobrog prometa u kampovima, prije svega zahvaljujući Nijemcima i Nizozemcima. Isto tako za razliku od lani od početka je godine otvoren hotel Lone, a imamo i više kapaciteta u privatnom smještaju koji je bolje popunjen, kazala nam je direktorica Turističke zajednice Rovinja Odete Sapač.

Iako Rovinj ove godine ima čak sedam posto manje talijanskih gostiju, taj su minus nadoknadili Nijemci i Nizozemci koji trenutno u tom gradu ostvaruju najviše noćenja. (Piše Barbara BAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter