Rovinj: S bivšeg odlagališta smeća dogodine prve masline

Na uređenim terenima Basilice zasađene su masline
Na uređenim terenima Basilice zasađene su masline

Na posljednjoj sjednici rovinjskoga Gradskog vijeća vijećnica SDP-a Eda Kalčić postavila je niz pitanja vezanih uz komunalnu infrastrukturu. Posebno se osvrnula na stanje zatvorenog odlagališta smeća na Basilici, za koji smatra da predstavlja potencijalnu ekološku bombu.

Također, zanimala ju je i budućnost uređenja mnogih objekata, među kojima su bivši hotel Rovinj, nekadašnji diskoklub Lanterna (koji je Grad prodao i dobivenim novcem dogradio dječji vrtić, a sadašnji se vlasnik s obnovom nije maknuo s početne točke). Pitala je zatim što je s restoranom Školjka, ruševnom zgradom na raskrižju Istarske i Vijenca braće Lorenzetto.

Gradonačelnik Giovanni Sponza obećao je odgovore u pisanom obliku, dok je prozvani direktor Komunalnog servisa Marko Paliaga opširno obrazložio ne samo povijest Basilice nego i dosad učinjene radove sanacije. Kako se moglo čuti, na prostoru Basilice-Mondelaco u proteklim su se godinama obavili brojni građevinski radovi.

- Uz prikupljen i odvezen krupni otpad, pripremljeni su i zemljani tereni očišćeni od grmlja i drveća. Na uređenim terenima zasađene su masline i njihov prvi urod očekujemo već sljedeće godine. Također, do kraja godine u planu je i postavljanje ograda, ulaznih vrata, kao i uređenje interne prometnice, odgovorio je direktor Komunalnog i dodao da se radovi izvode prema planu zatvaranja odlagališta koji je izradio IGH Rijeka.

Kako doznajemo, do 2015. godine vrijednost realiziranih radova na Basilici iznosila je 2,2 milijuna kuna, dok je u ovoj godini planirano 300 tisuća kuna. Svi radove sufinancira Fond za zaštitu okoliša u iznosu do 60 posto vrijednosti. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter