Rovinj: Rusi reklamiraju nepostojeći beach club

Seksi plaža nalazi se iza turističkog naselja Amarin (Arhiva)
Seksi plaža nalazi se iza turističkog naselja Amarin (Arhiva)

U potrazi za senzacijama mediji gotovo pred svaku turističku sezonu pišu o svingerskom raju u Rovinju. U pitanju je divlja plaža i neuređena borova šuma između brda Monsena na Rtu Punta Križa.

Jedan naš tabloid je najavio, a portali i "ozbiljni" listovi prenijeli, da je na tom predjelu ruski FineLine dobio koncesiju na pet tisuća četvornih metara gdje bi trebao biti smješten beach club.

Citirajući FineLine mediji su se raspisali da je divlja plaža Punte Križa dobro poznata europskim nudistima te da su Hrvatska, a posebno Rovinj, "vrlo tolerantni prema aktivnostima nudista, koji su ovdje tradicionalno od 70-ih godina 20. stoljeća".

U Gradu Rovinju kažu da je riječ o novoj novinarskoj patki o Punti Križa, koja nije dana u koncesiju. Gradonačelnik Giovanni Sponza preko glasnogovornice Marije Črnac Rocco poručio je da je riječ o traču, koji ne zaslužuje komentare.

Da bi se nekome dodijelila koncesija na određenoj plaži Grad mora raspisati natječaj, o čijem ishodu odlučuje Gradsko vijeće. Konačnu odluku donosi Istarska županija, u čijoj su nadležnosti koncesije na pomorskom dobru.

- O navodnom davanju Punte Križa u koncesiju ruskoj tvrtki već su me pitali mnogi građani. Ta solucija nikad nije bila ni na užem gradskom kolegiju, a kamo li na Gradskom  vijeću. O tome bih ja sigurno bio upoznat, kaže zamjenik gradonačelnika William Uljanić.

Uljanić podsjeća da je Grad Rovinj već pokrenuo inicijativu uređenja Punte Križa, koja bi trebala dobiti izgled zaštićene i najbolje posjećene šume Zlatni rt, čime bi izgubio atribut "seksi plaže".

Za ovo se područje izrađuje idejni projekt hortikulturnog uređenja, kao podloga za donošenje detaljnog urbanističkog plana. Budući da će plan na javnu raspravu, o njemu će svoj sud moći dati i građani Rovinja, koji često protestiraju zbog "seksi incidenata" na Punti Križa.

Provjeravajući cijelu priču ipak smo došli do nekih informacija. Iz pouzdanih izvora saznajemo da je koncesiju nad 200 kvadrata državne šume u upravi Hrvatskih šuma u Zagrebu zatražio jedan rovinjski ugostitelj. Međutim, do sada mu nije izdana, a pitanje je i da li će se izdati bez suglasnosti Grada Rovinja, koji je o tome već zatražio detaljne informacije.

Doduše, Hrvatske šume imaju pravo davanja državnih šuma u koncesiju, pa su već dale slične parcele uz more u najam za ljetne barove. U ovom slučaju ipak je riječ o osjetljivom području o kojem će se prije davanja u koncesiju vjerojatno dobro promisliti. (A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter