Rovinj: Romantična večer u dvorcu Milewski

Maroje Brčić i Katja Markotić (A. POKRAJAC)
Maroje Brčić i Katja Markotić (A. POKRAJAC)

U nastavku Ljetnog festivala Rovinj, u jedinstvenom ambijentu dvorca Milewski na otoku Sv. Katarina, održana je romantična glazbena večer, koju je upriličila zagrebačka mezzosopranistica Katja Markotić uz pratnju dubrovačkog gitariste Maroja Brčića.

U osebujnom i raritetnom programom ljubitelji ozbiljne glazbe su mogli doživjeti putovanje njemačkom, hrvatskom ,talijanskom i španjolskom tradicijom europskih majstora klasične gitare s početka 19 stoljeća. Na programu su naime bile najuspjelije skladbe za glas i gitaru iz tog razdoblja.

Katja Markotić, ponajprije poznata kao vrsna interpretkinja vokalne lirike "Lieda", najprije je dojmljivo izvela četiri pjesme velikog hrvatskog gitarista, varaždinca Ivana Padovca, koji je prvi u Europi potaknuo konstruiranje gitare sa deset žica, a u ovoj godini se obilježava 140. obljetnica njegove smrti. Potom su uslijedile tri zanosne i pjevne skladbe talijanskog gitariste i skladatelja Maura Giuliania iz njegove zbirke "Sei cavatine" op.39 , kojima je bio okončan prvi dio koncerta.

U drugom dijelu programa Katja Markotić je izvela tri pjesme za glas i gitaru velikog španjolskog virtuoza klasične gitare Fernanda Sora. Svoj dio koncerta zaključila je odabirom pjesmama iz poznatog ciklusa "Tonadilla" poznatog španjolskog skladatelja Enriquea Granadosa.

Maroje Brčić je na koncertu izveo i svoj izbor skladbi za solo gitaru iz 19. stoljeća. Najprije se pozabavio sa nekoliko skladbi slavnog mađarskog gitarista i skladatelja Johanna Kaspara Mertza iz ciklusa "Bardenklänge".

Uslijedila je skladna izvedba Suite u e-molu sa četiri stavka njemačko-danskog orguljaša i skladatelja Dieterich Buxtehude, u aranžmanu jednog je od najistaknutijih klasičnih gitarista 20. stoljeća Britanca Juliana Breama. Brčić je izveo i skladbu "La candeur" Fernanda Sora, a svoj je solo nastup okončao djelom "Les Bords du Rhin" op.18 francuskog gitariste i skladatelja Napoleona Coste.

Mezzosopranistica Katja Markotić, ujedno i umjetnička ravnateljica Ljetnog festivala, je studij solo pjevanja završila u Grazu, a usavršavala se u Beču. Kao koncertna pjevačica uspješno interpretira djela u širokom rasponu od barokne do suvremene glazbe. Nastupala je na svim značajnim domaćim festivalima, a često i na inozemnim podijima, a posebno je zapažen njen uspjeh na međunarodnom festivalu "Cervantino" u Meksiku.

Gitarista Maroje Brčić je studirao u Zagrebu. Kao solist i član Dubrovačkog gitarskog trija gostovao je u gotovo svim europskim zemljama, većim gradovima SAD-a i drugim krajevima svijeta. Za projekt 15 koncerata za 15 godina djelovanja s Dubrovačkim gitarskim triom nagrađen je Diplomom Milka Trnina, a za koncert sa Zoranom Dukićem na Dubrovačkim ljetnim igrama uglednom nagradom Orlando. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter