Rovinj prvi u državi zahvaljujuci Adrisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U usporedbi s poduzetnicima 556 gradova i opcina Hrvatske, oni koji imaju sjedište na podrucju grada Rovinja kontinuirano ostvaruju prvo mjesto prema produktivnosti rada. Objavila je to Financijska agencija (Fina) te pojasnila da se produktivnost rada mjeri velicinom ostvarene bruto dobiti po zaposlenom.

Prosjecan radnik zaposlen kod rovinjskih poduzetnika je u devet mjeseci 2010. godine ostvario 139.507 kuna bruto dobiti. To je za 121.122 kune ili cak 658,8 posto više od 18.385 kuna koliko iznosi produktivnost prosjecnog radnika Hrvatske.

Taj fantastican uspjeh je zbir rezultata 810 poduzetnika u gradu svete Fume koji zapošljavaju 4.285 radnika. Oni su u devet mjeseci 2010. uknjižili ukupan prihod od 2,9 milijardi kuna i 598 milijuna kuna bruto dobiti. Medutim, kad te brojke kompariramo s onima koje je ostvarila najveca rovinjska tvrtka, Adris grupa, dobivamo i odgovor tko je najzaslužniji za rovinjski uspjeh i prvo mjesto u državi po produktivnosti rada. Naime, od ukupnog prihoda svih rovinjskih poduzetnika na Adris otpada 82 posto te cak 93 posto bruto dobiti.

Od 1.458 milijuna kuna ukupne bruto dobiti koju su ostvarili istarski poduzetnici u devet mjeseci 2010. u Rovinju je ostvareno najviše, cak 41 posto. Dakako, zahvaljujuci Adrisu na kojeg otpada 38 posto dobiti svih istarskih gospodarstvenika.

Rovinjski poduzetnici nisu se toliko istakli po prihodima (tek 13,2 posto od svih u Istri) zbog velikih prihoda koje su ostvarili Uljanik i hotelijerske tvrtke cije je sjedište u ostalim istarskim gradovima.

Zaposleni kod poduzetnika u grada Rovinja su lani dobivali prosjecne neto place od 5.588 kuna što je za 23 posto ili za 1.046 kuna više od prosjecne place zaposlenih kod svih poduzetnika Hrvatske. I na taj je rezultat znacajno utjecao Adris.

Podjelom "troškova osoblja" s brojem zaposlenih došli smo do podatka da je u tom razdoblju Adris izdvajao po radniku 6.289 kuna mjesecno, a preda podacima Državnog zavoda za statistiku zaposleni u proizvodnji duhanskih proizvoda su medu najbolje placenima u Hrvatskoj. U devet mjeseci 2010. im je isplacivana prosjecna placa od 7.427 kuna. To je cak 1.839 kuna više nego je dobivao prosjecan rovinjski radnik.

Medutim, kad bi Adris preselio svoje sjedište u Kanfanar, gdje je prije nekoliko godina dislocirao tvornicu TDR-a i Istragrafike, od rovinjskog uspjeha ne bi bilo ništa i njegovi gospodarski pehari bazirani na turizmu ne bi ga cinili ništa boljim od drugih istarskih gradova po produktivnosti rada. (P. GREGOROVIC).


Podijeli: Facebook Twiter