Rovinj: Prisjećanje na Šumu Striborovu

S otvorenja izložbe "Bajke Gorskog kotara" (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
S otvorenja izložbe "Bajke Gorskog kotara" (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U Centru vizualnih umjetnosti Batana, sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Bajke Gorskog kotara". Riječ je o skupnoj izložbi koju su, kako je istaknula Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade, osmislili, stvorili i naposljetku izložili sudionici fotoradionice za mlade - Antonela Domijan i Morana Vlašić iz Kraljevice te Monika Kovač, Vedran Kovačević, Viktor Puhar, Vanja Radetić i Gaia Sošić iz Rovinja.

Svi oni, a riječ je o učenicima od petog do sedmog osnovne, tijekom rujna bili su u Mrzlim Vodicama, gdje je i nastala ova serija fascinantnih fotografija.

Riječ je o dojmljivim radovima mlađahnih i talentiranih autora u čijim se fokusu interesa našla čarobno lijepa priroda, rekla je Medak koja je naglasila da je izložba dobro pogođena jer o tome ponajbolje svjedoče komentari posjetitelja. Razloga za pomnije razgledavanje fotografija bilo je napretek - od činjenice da je svijet koji nas okružuje prepun boja i različitih, nerijetko i neuobičajenih oblika do toga da su upravo te stvari vidjeli i osjetili oni na kojima svijet ostaje - mladi. Jedan od posjetitelja je rekao "kao da sam ušao u svijet čarobnjaka i vilenjaka, u svijet Ivane Brlić-Mažuranić i njenu 'Šumu Striborovu'".

Valja i napomenuti da je izložba "Bajke Gorskog kotara" plod višegodišnje dobre suradnje Centra vizualnih umjetnosti Batana sa Zajednicom tehničke kulture Hrvatske i Hrvatskog fotosaveza, koji već godinama, podsjetio je predsjednik Hrvatskog fotosaveza Ivica Nikolac, posebnu pažnju poklanja radu s mladim ljudima i njihovom poticanju da upoznaju svijet fotografije.

Zlata Medak, dodala je da se kroz fotoradionice mlade podučava da istražuju, primjećuju i propituju, da ono što vide i osjete iskažu kroz fotografiju. Ona je svim sudionicima izložbe uputila čestitke, pojasnivši razloge zbog čega fotografije nisu potpisane.

- Ova je izložba rezultat timskog rada. Zato i namjerno nema vaših imena i prezimena ispod fotografija, rekla je Medak, poručivši mladim autorima da se nastave baviti ovom lijepom i izazovnom umjetnošću. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter