Rovinj preplavili skuteri

Nered na parkiralištu skutera u Valdibori (A. POKRAJAC)
Nered na parkiralištu skutera u Valdibori (A. POKRAJAC)

Koliko je u sezoni teško naći parkirno mjesto za automobil blizu središta Rovinja, naročito navečer, toliki je i problem danju gdje ostaviti skutere, koji bi, navodno, trebali smanjiti pritisak u prometu.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća SDP-ovac Petar Radetić konstatirao je da sve više ljudi koristi skutere. No, za njih nema prikladnih parkirališta pa se, primjerice u Valdibori, nekontrolirano parkiraju na izlazu s parkinga za automobile.

Tako vozači nerijetko moraju pomicati skutere iza svojih automobila da bi se domogli ceste. Spomenuo je i još jednu lokaciju za skutere, na Trgu tabakina kod stare tvornice duhana, ali ta je površina dana u najam ambulantnim trgovcima.

Uz podsjećanje da se do pješačke zone sve više dolazi i biciklima, njegova je kolegica Eda Kalčić negodovala da je za njih premalo držača u gradu. Tako se, karikirala je, zna dogoditi da netko bicikl veže za vrata kazališta, a potom se drugih deset veže na taj prvi.

Ando Saina, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti, pojasnio je da su skuteri, koliko god smanjuju gužvu, prava napast za pješačku zonu jer 70 vlasnika ima odobrenje za ulaz u središte grada. Ostale zaustavljaju komunalni redari i policija. Parkirališta za skutere postoje, ali ih je vjerojatno premalo. Obećao je da će Grad s Trga tabakina ukloniti štandove ne bi li se prostor vratio prvobitnoj namjeni - parkiranju skutera.

Po riječima Saine, držača za bicikle ima dovoljno, ali vlasnici bicikle ostavljaju gdje im se prohtije. Grad svake godine postavlja nove držače, ima ih 20-ak, ali očito je najteže promijeniti navike biciklista, koji nerijetko voze pješačkom zonom, posebno Carerom, pa su ih također sankcionirali policajci.

U gradskom komunalnom odjelu saznajemo da su za parkiranje skutera određeni prostori kraj parkirališta Valdibora, Trg tabakina i ulaz u pješačku zonu u Ferrijevoj ulici. Budući da je skutera sve više, a parkiraju neposredno uz ulaz u pješačku zonu, u Gradu planiraju još jednu lokaciju na parkiralištu automobila Valdibora, iza tamošnje benzinske postaje. Tu bi se dobilo dodatnih 20-ak mjesta. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter