Rovinj: Premijera dokumentarca Vedo Rosso

Gianclaudio Pellizzer i Sabrina Benussi
Gianclaudio Pellizzer i Sabrina Benussi

U organizaciji udruge za kulturu Fuoritesto i Zajednice Talijana iz Rovinja u kazalištu Antonio Gandusio premijerno je prikazan dokumentarni film Sabrine Benussi "Vedo Rosso" (Vidim crveno).

Pred prikazivanje filma, publici, koja je do posljednjeg mjesta ispunila kazalište, obratili su se predsjednik Zajednice Talijana Gianclaudio Pellizzer te predstavnica udruge Fuoritesto, prisutni su bili i župan Ivan Jakovčić te njegova zamjenica Viviana Benussi.

Film prikazuje život talijanske manjine u Istri 70-ih godina sve do Titove smrti 1980. godine, odnosno put od prijema u pionire, preko omladinaca pa sve do Komunističke partije. Riječ je o unucima i nećacima onih koji su ostali, a koji su ujedno bili i prva "televizijska generacija", gledatelji programa TV Kopra i RAI-ja te izloženi masovnoj kulturi koja je dopirala preko radija i putem vrlo učestalih kontakata s talijanskim društvom i kulturom.

Kroz osobna iskustva, kako autorice tako i nekoliko stanovnika Rovinja, ali i drugih mjesta Istre, pripadnika istarske talijanske zajednice, dočaran je taj period iz viđenja djece koja, kako u dokumentarcu i sama Benussi kaže, ne čine povijest već se prilagođavaju onome što im se nudi bez puno odgovora na njihova pitanja.

Inače, Benussi živi i radi u Trstu, a porijeklom je iz Rovinja i autorica je nekoliko dokumentarnih filmova koji istražuju i šire individualnu i kolektivnu memoriju kroz glas svjedoka i slike događanja naše suvremene povijesti. Ovaj film je nastao u suradnji TV-Koper Capodistria i RAI Regionale, sjedište Friuli Venezia Giulia, te uz doprinos Istarske Županije, Grada Rovinja i Talijanske zajednice Rovinja. (Napisala i snimila M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter