Rovinj: Predstavljena restaurirana "Otmica Europe"

U Rovinju predstavljena restaurirana slika "Otmica Europe"
U Rovinju predstavljena restaurirana slika "Otmica Europe"

Proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniju započela je predstavljanjem restaurirane slike "Otmica Europe", nastale po znamenitom djelu Paola Veronesea na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Tom je prigodom zamjenik gradonačelnika Marino Budicin istaknuo da se Rovinj s Hrvatskom službeno i formalno vraća u Europu, kojoj svojom poviješću pripada i u kojoj se već nalazio.

- Imamo vrijednosti kojima se možemo predstaviti Europi, a jedno od njih je ova povijesna vijećnica iz 1308. godine, obnovljena 2004., s prekrasnom freskom nepoznatog autora, koji je po stilu vjerojatno pripadao Veroneseovoj školi. Uz dva zaštitnika sv. Eufemiju i sv. Juru sada smo dobili i kopatrona Europu, istaknuo je prije nego je otkrio monumentalnu sliku Marino Budicin.

Zahvalio se svima koji su pomogli da se ova slika iz bogate zbirke baruna Georga Hütterotta vrati u Rovinj, Povijesno - pomorskom muzeju iz Rijeke, koji ju je trajno posudio, i Restauratorskom zavodu Hrvatske, gdje je restaurirana.

Posebno se zahvalio Višnji Bralić iz Zavoda, koja je i ovaj put kao rođena Rovinjka pomogla ostvarenju projekta. Uputio je i zahvalu Zakladi Dino Škrapić, koja je financijski pomogla restauriranje. Na kraju je predstavljajući ravnateljicu riječkog muzeja Margitu Cvijetinović Starac najavio da će Grad Rovinj u duhu izložene slike "oteti" još jednu za četvrti zid povijesne vijećnice.

Predstavljajući sliku Višnja Bralić je istakla da je prije restauracije bila zapuštena i u lošem stanju. Kopija je jedne od najpoznatijih slika Paola Veronesea, u koju su uvršteni neki izmijenjeni detalji. Veronese je na njoj naslikao mitološki prikaz otmice Europe od strane boga Zeusa, koji se pretvorio u bika i odnio djevojku na Kretu.

Slika, koju je svojevremeno oteo Napoleon, još uvijek se nalazi u venecijanskoj Duždevoj palači. Kopija koja sada krasi rovinjsku povijesnu vijećnicu nastala je u mletačkim umjetničkim radionicama.

- Slika simbolizira migracije civilizacija prema zapadu, koji je za Grke već onda bio posebna zemlja Europa. Stoga je mitološka pripovijest o otmici fenička princeze Europe izvor umjetničkog nadahnuća ne samo za slikare i kipare, već i pjesnike, naglasila je Višnja Bralić.

Na svečanosti predstavljanja restaurirane slike, kojoj je prisustvovao velik broj uzvanika iz javnog i političkog života Rovinja, europsku himnu "Oda radosti" su uz klavirsku pratnju Massima i Massimiliane Brajković izveli sopranistica Antonija Puček i tenor Sergio Preden.

Za ovu priliku na ulazu u gradsku vijećnicu izvješena je europska zastava s 28 zvjezdica, koju je Rovinju pred nekoliko dana poklonio zbratimljeni grad Adria.

U nastavku programa Dubravka Svetličić je predstavila multimedijalni projekt "Artist(n) @ work" Jadranke Kalenić. Nastao je kao video umjetničko-putopisni projekt, koji se svojom trilogijom o muzejima, stručnjacima i ljudima uklopio u ulazak Hrvatske u Europsku uniju. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter