Rovinj: Poznate glazbene partiture četveroručno

Maria Mikulić Štimac i Slađana Buklijaš (N. O. R.)
Maria Mikulić Štimac i Slađana Buklijaš (N. O. R.)

U rovinjskoj crkvi svetog Franje sinoć je, u sklopu Ljetnog festivala Rovinj, održan koncert pod nazivom "ArtNovi", a nastupile su pijanistice Marija Mikulić Štimac i Slađana Buklijaš. Dvije su umjetnice za istim instrumentom - klavirom četveroručno odsvirale djela poznatih svjetskih kompozitora. Na programu su bili koral "Jesus bleibet meine Freude" iz kantate BWV147 i arija "Zerfliebe, mein Herze" iz "Pasije po Ivanu BWV245" J. S. Bacha te "Sonata u C-duru, KV 19 d (Allegro, Menuetto, Rondo, Allegretto)" završne W. A. Mozarta.

Također, u prvom dijelu programa umjetnice su izvele skladbu "Passacaglia" O. W. Hjelma, te "Sonatinu u F-duru", op. 66 i "Sonatinu u G-duru op. 44" autora F. Kuhlaua, a nakon stanke uslijedila je izvedba E. Griegovog "Peer Gynta", suita op. 46. br.1 "Morning Mood, Solveig's Song, Death of Ase, Anitra's Dance, In the Hall of the Mountain King", te naposljetku i A. Dvoŕákov "Slavenski ples u e-molu, op. 72, br.2".

Pijanistica Maria Mikulić Štimac diplomirala je na petrogradskom Konzervatoriju "Rimski-Korsakov" a naslov magistre umjetnosti potvrdila na Hochschile für Music u Grazu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osim u brojnim našim gradovima, solistički i u komornim sastavima nastupala je u Rusiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Japanu i Bosni i Hercegovini.

Slađana Buklijaš muzičku je akademiju, odsjek za klavir, završila u Sarajevu, a na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju stekla titulu magistra muzičkih nauka. Uz pedagoški rad ostvarila je brojne koncerte u Hrvatskoj, Italiji, Srbiji i Rumunjskoj. Objavila je nekoliko priručnika o metodici klavira i nastupu pijanista, a 2008. godine je u Torinu dobila nagradu za profesora godine. Dvije glazbenice često nastupaju zajedno i vode pijanističke umjetničke radionice.

Naredni koncert Ljetnog festivala Rovinj zakazan je za nedjelju, 28. srpnja, kada u crkvi svetog Franje nastupa pijanist Philipp Richardsen iz Austrije. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter