Rovinj Poropatovoj listi dužan 1,5 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinski sud u Rovinju presudio je da Grad mora isplatiti 1,455 milijuna kuna Gradskoj nezavisnoj listi, ciji je nositelj Bruno Poropat. Rijec je o naknadi za djelovanje nezavisne liste koju je od 2001. do 2007. godine trebalo isplacivati za njeno sudjelovanje u radu Gradskog vijeca. Buduci da se sudski postupak vodi od 2004. godine, Grad ce na ime sudskih troškova morati isplatiti još 83 tisuce kuna, tako da se konacni iznos penje na 1,528 milijuna kuna.

- Gradski celnici nisu prihvatili ovu sudsku odluku, vec su se ponovno žalili Županijskom sudu. Vec smo došli do visokog iznosa, a to ce Grad u konacnici koštati od 200 do 300 tisuca kuna novih kamata. Predložili smo da se ide na nagodbu da se troškovi ovog spora ne bi povecavali, ali u Gradu na to nisu pristali pa se nastavlja inat koji ce platiti porezni obveznici. Nije ovo prvi put da se Grad upušta u sudske sporove sa svojim gradanima, u kojima redovito gubi, kaže Poropat.

Uz pomoc odvjetnika Dubravka Milanovica, koji je zastupao Gradsku nezavisnu listu, Poropat je novinarima predocio cijeli tijek sudskog spora koji je pred konacnim završetkom. Lista je, naime, podnijela tužbu u kolovozu 2004., nakon što je s pet vijecnika odradila cijeli prvi mandat. Opcinski sud u Rovinju je tada odbacio zahtjev, ali ga je nakon žalbe Županijskom sudu u Puli morao ponovno vratiti u postupak. U drugom postupku rovinjski sud je odbacio zahtjev kao neosnovan. Nakon ponovne žalbe Županijski sud je naložio novi postupak, ovaj put s pravnim obrazloženjem, na temelju kojeg je rovinjski sud i donio presudu.

- Svi gradovi i opcine su tada isplacivali naknade za rad nezavisnih lista osim Rovinja. Grad je za stranke u vijecu odvajao jedan posto proracuna, proporcionalno broju vijecnika, ali su nama uskratili potporu. Na naše traženje u Gradu su se pozivali na Zakon o politickim strankama, iako su postojale upute Sabora i Ustavnog suda o financiranju nezavisnih lista i kandidata. Tražili su od nas da se registriramo kao udruga sa žiro-racunom, što smo i ucinili. Potom su tražili da im dostavimo pravno mišljenje o utemeljenosti našeg zahtjeva. Dobili smo odgovor Ministarstva pravosuda, koji smo im dostavili, ali su nas i tada ignorirali, istice Poropat.

Na pitanje kako komentira ponovnu žalbu Grada Županijskom sudu, na temelju cijeg je mišljenja donijeta presuda, Poropat je rekao da na taj nacin žele onemoguciti pluralizam u Gradskom vijecu u kojem IDS stalno ima natpolovicnu vecinu, a nezavisne liste su gotovo pa jedina prava oporba. Podsjetio je da Gradska nezavisna lista i pored djelovanja u tri saziva vijeca od Grada nije dobila traženi prostor za rad. Slicne muke sada preživljava Ladonja, cije se inicijative sustavno napadaju na sjednicama vijeca.

- Puno sam puta na Gradskom vijecu postavljao pitanja o placanju naknade za rad liste i dodjeli prostora za rad. Gradski i IDS-ovi celnici su nalazili razna obrazloženja da se ne isplate naknade. Na kraju sam dobio i direktno objašnjenje, ali u cetiri oka. Namjera im je bila da nas iscrpe da bismo odustali od svog politickog rada, zakljucuje Poropat.

Na pitanje za što ce iskoristiti dobivena sredstva Poropat je rekao da ce time isplatiti troškove prostora koji su iznajmili i placali svojim novcem. Prostor ce urediti i s vecim elanom primati gradane Rovinja, da bi u vijecu prenosili njihove stavove i inicijative. Gradonacelnik Giovanni Sponza preko glasnogovornice je porucio da nece komentirati nepravomocne presude.


Podijeli: Facebook Twiter