Rovinj: Poplavljena Mrzla vala

Campolongo se zna pretvoriti u jezero
Campolongo se zna pretvoriti u jezero

Nakon dugih kiša, kao i svake godine, poplavljena su polja Mrzle vale, na samom ulazu u Rovinj. Ovoj prirodnoj depresiji kao da nema pomoći jer se kišnica skuplja u samoj sredini pa voda nema gdje otjecati. Stoga nije čudno što se ovdašnja polja sve slabije obrađuju jer poljoprivredne kulture ne mogu izdržati stalne naplavine i veliku vlagu. Na rubu jezerca na svoje su došli galebovi, koji jedva čekaju da iz gliba izađu gliste.

Zanimljivo je da je i pored produbljivanja odvodnog kanala i ove godine zaplivalo veliko polje Campolongo. Veliki kompleks ove plodne zemlje leži na podzemnim vodama, kojima se opskrbljuje vodovod tvornice Mirna i okolne zgrade.

Zbog mogućnosti navodnjavanja Campolongo je nekad bio povrtnjak Rovinja. Stoga ga je, po cijeni višoj od dvije tisuće kuna za hektar, u najam uzeo jedan rovinjski poljoprivrednik.

U tri godine za deset od petnaest ovdašnjih hektara, koliko je uzeo u najam, platio je 60 tisuća kuna, a još nijednom nije mogao posaditi rani krumpir, po kojem je Campolongo bio poznat. Naime, i kada se voda povuče, zemlja dugo ostaje nakvašena pa se ne može obrađivati.

Hrvatske vode su odvodne kanale Campolonga produbili čak i do osam metara, ali tamošnji poljoprivrednici kažu da je niveleta još viša od razine polja. U Agrorovinju će zbog toga ponovno obići odvodne kanale s predstavnicima istarske ispostave Hrvatskih voda. Pretpostavljaju da je problem i u odvodnim kanalima koji preuzimaju vodu iz Campolonga.

Općenito, na velikom broju polja kanali su nepropusni, na mjestima i urušeni. Trenutno je najlošija situacija na Sv. Ciprijanu, koji redovito poplavljuje. Budući da je država dala u zakup svoje zemljište i za to uzima u Rovinju skupe najamnine, u Agrorovinju smatraju da bi se trebala pobrinuti i za održavanje odvodnih kanala.

Mnogi su kanali nepropusni i zbog nemara poljoprivrednika, koji u njih bacaju ostatke od obrezivanja vinograda i voćnjaka. Zbog toga su česte poplave na rubnim dijelovima Turnine i u Sjenokoši. Doduše, u potonjoj se situacija poboljšala nakon što su Hrvatske vode prije dvije godine izvele opsežne hidrokulturne radove i obložile kanale betonskim elementima pa se više neće moći urušavati.

Zbog sličnih radova dobro se drže i polja prema Valalti. Budući da su najbolja zemljišta dobili u najam profesionalni poljoprivrednici, vjeruje se da će voditi veću brigu o protočnosti odvodnih kanala. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter