Rovinj ponovno hrvatski rekorder po broju turističkih noćenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove je turističke sezone grad Rovinj uistinu top destinacija u Hrvatskoj. Grad vrvi turistima, kafići i ostali turistički objekti, kao i kapaciteti dupkom su puni, a jedini strah koji trenutno trese domaće - onaj je od kiše. I to ne iz razloga što bi se mogli smočiti, već što loše vrijeme pomiče kupače s mora, tjera ih u istraživanje grada, a posljedice su nesnosni čepovi na gradskim prometnicama i prekrcana parkirališta. U prilog ogromnoj posjećenosti gradu svete Eufemije govore i brojke. Naime, proteklog je vikenda Rovinj ponovno bio hrvatski rekorder po broju ostvarenih noćenja.

Nijemaca 28 posto više nego lani

- Da, Rovinj je ponovno na vrhu po broju ostvarenih noćenja u zemlji. Upravo, 21. srpnja zabilježeno je 34.502 registriranih gostiju, odnosno od početka godine do prošle nedjelje evidentirano je milijun i 757.890 noćenja s 321.894 dolaska, što je, uspoređujući s rezultatima iz istog perioda prošle godine, čak šesnaest posto više, kaže nam direktorica Turističke zajednice Rovinja Odete Sapač, koja nije skrivala optimizam glede ostvarivanja ovogodišnjih magičnih turističkih brojki. Naime, u Turističkoj zajednici procjenjuju da će se slijedom kretanja broja gostiju, dva milijuna noćenja ostvariti dvanaest dana ranije nego prošle godine, odnosno 29. srpnja.

Kako doznajemo u TZ-u, Nijemci su najbrojniji gosti Rovinja i njihovo učešće u turističkim dolascima od početka godine iznosi zavidnih trideset posto od ukupnog broja. Veseli i podatak da Nijemci sve češće Jadran odabiru za svoju ljetnu destinaciju pa ih je samo u Rovinju u odnosu na lani bilo više za 28 posto. Nakon Nijemaca, na drugoj su poziciji austrijski gosti s učešćem od 16 posto i s 14 posto više dolazaka u odnosu na prošlu godinu, dok Talijani drže broncu s osam posto učešća među rovinjskim gostima te isto tolikim rastom dolazaka u odnosu na lani. Veseli i dolazak Slovenaca, kojih je u odnosu na prošlu ljetnu sezonu 18 posto više i koji u ukupnom broju stranih gostiju zauzimaju četvrtu poziciju.

Najbolje ide kampovima

S višim, atraktivnim rastom mogu se pohvaliti i smještajni kapaciteti. Kampovi su tako ostvarili najveći broj noćenja, 45 posto svih, a slijede hoteli i turistička naselja s učešćem od 30 posto, dok je privatni smještaj zabilježio porast broja noćenja za 20 posto. Privatni smještaj čini i 20 posto smještajnih kapaciteta u Rovinju. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter