Rovinj: Pokušaj "obračuna" s dobitnicima priznanja

Rovinj (M. ANGELINI)
Rovinj (M. ANGELINI)

Jedna od intrigantnijih točaka sinoćnje sjednice Vijeća Rovinja bilo je izglasavanje ovogodišnjih laureata Grada. Vijeće je tako izglasalo da se uoči Dana grada i blagdana svete Eufemije, koji se obilježava 16. rujna, na svečanoj sjednici Vijeća, dodijele najviša ovogodišnja priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama u gradu.

Plakete će ove godine ići u ruke Adris grupe, Boćarskog kluba "Rovinjsko Selo, Eko muzeja "Batana", Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno, Rukometnog kluba "Rovinj", Sportskog boćarskog kluba "Rovinj", Srednje škole "Zvane Črnja", Turističke zajednice Grada Rovinja, Zavičajnog muzeja Grada Rovinja i  Ženskog rukometnog kluba Rovinja.

Medalja grada Rovinja bit će uručena prof. dr. sc. Alfiju Barbieriju, za dugogodišnje izvanredne rezultate i osobite uspjehe u radu, Damiru Cerinu, za osobit doprinos u očuvanju starih zanata i promicanju vrijednosti izviđačkog pokreta kao organizacije civilnog društva, prof. Giorgiju Pellizzaru, za osobit doprinos promidžbi Rovinja kao grada domaćina ljetnih kreativnih radionica na temu industrijskog dizajna, te Gracijanu Šviću, za izvanredne rezultate i osobite uspjehe u oblasti gospodarstva.

Dodijelit će se i pohvalnice i to Peri Miškoviću, za iznimne rezultate u treniranju sportaša "Kickboxinga kluba "Budokai" Rovinj i Boksačkog kluba Rovinj, Odbojkaškom klubu "Rovinj-Rovigno", za osobit uspjeh postignut u sportskoj sezoni 2012/2013. i 2013/2014., kao i umirovljenoj profesorici Stanki Pavuni, za dugogodišnji i predani rad u "Društvu prijatelja Rovinja".

Izglasavanju laureata prethodila je rasprava, pa je vijećnik s Nezavisne liste, Filip Šoštarić, uz napomenu da ne želi nikog diskreditirati, primijetio je da Rovinj ima još osoba koje bi se, možda i više od nominiranih, trebale naći na listi ovogodišnjih laureata, a nisu. Stoga ga je zanimalo koje su osobe/institucije konkurirale, odnosno po kojim se kriterijima nagrade dodjeljuju. Odgovor na ta pitanja ponudila je Darinka Iskra, pročelnica Ureda gradskog vijeća i gradonačelnika, obrazloživši proceduru - od samog natječaja i delegiranja pa sve do konačne potvrde vijećnika. Glede ostalih, potvrdila je da je bilo i drugih nominiranih, ali da se zbog zaštite njihovog digniteta s imenima ne izlazi u javnost.

Vijećnica SDP-a Eda Kalčić, u ime Kluba SDP-HSLS pokušala je iznijeti primjedbe zbog čega oni dva prijedloga neće podržati - onaj za plaketu Adris grupi, zbog kako je istaknula "načina na koji je odluka donesena", te za medalju Giorgiju Pellizzaru, koja se, istaknula je, dodjeljuje za izvanredne rezultate i uspjehe u radu. Vijećnica, naime, smatra da je gospodin Pellizzaro, jedna od osoba koja tijekom ljeta svoje studente, Studija za dizajn iz Padove, dovodi u Rovinj na praksu za što Grad iz proračuna i iz razdjela kulture izdvaja 20 tisuća kuna, plus ostale beneficije. Vijećnicu Kalčić je predsjednika Gradskog vijeća Davorin Flego prekinuo u obrazlaganju s primjedbom da njene riječi nisu primjerene i da se do sada i na ovakav način vijećnici nisu obračunavali s laureatima. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter