Rovinj pogledom poznatih fotografa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz 5. Rovinj Photodays Turisticka zajednica je u suradnji s organizatorom ovog medunarodnog festivala fotografije, izdala fotomonografiju "Rovinj - pogledom poznatih fotografa". U monografiji su predstavljeni motivi Rovinja kroz objektiv najpoznatijih fotografa iz zemlje i svijeta koji su sudjelovali na Photodaysima.

Fotomonografija je podijeljena u sedam poglavlja. U prvom je predstavljeno devet crno-bijelih bezvremenskih fotografija Stanka Abadžica, kojima dominira sentimentalno ozracje mediteranskih ulica. U drugom je prikazano sedam pejzažnih i nocnih fotografija poznatog britanskog fotografa Marcusa Doylea, kojima otkriva svijet posebnog ozracja gdje se obicno pretvara u neobicno i nestvarno.

Trece poglavlje predstavlja devet fotografija poznatog istarskog fotografa Renca Kosinožica, kojem je Rovinj još za života odao priznanje za prepoznatljive uratke kojima je obilježio i promovirao grad. U poglavlju mode predstavljeno je sedam fotografija Paca Peregrina, Andree Klarina te dvojca Romana Deckera i Dejana Kutica, koji su u Rovinju pronašli prirodnu kulisu za svoje maštovite editorijale i modna snimanja.



Slijede fotografije Marija Romulica i njegovi panoramski prikazi Rovinja snimani u predvecerje, a u monografiji je predstavljeno devet njegovih radova. U šestom poglavlju je jedanaest fotografija Dražena Stojcica, a njegove crno-bijele fotografije prikazuju detalje rovinjske arhitekture i ulica koji skrecu pozornost na svaki zanimljiv motiv i detalj koji nam ne bi trebao promaknuti.

Posljednje, sedmo poglavlje posveceno je fotoizazovu, sastavnici natjecateljskog dijela Photodaysa, kojim se rutama i punktovima želi uhvatiti dašak ozracja i komadic autohtonih prikaza Rovinja i njegovih ljudi. U ovom dijelu svojim su fotografijama predstavljeni Helena Cuculic, Željko Ferencic, Michele Bujas, Milan Pavlovic, Dragan Babovic, Davor Žunic, Jozica Krnic, Dalibor Talajic i Thea Akelic.

Fotomonografija je tiskana u dvije varijante - na hrvatskom i talijanskom te engleskom i njemackom jeziku - u pet tisuca primjeraka, koristiti ce se u promotivne svrhe. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter