Rovinj: Počinje Italian Film Festival

Gianclaudio Pellizer, Alessandro Radovini i Cinzia Ivančić (A. POKRAJAC)
Gianclaudio Pellizer, Alessandro Radovini i Cinzia Ivančić (A. POKRAJAC)

Od danas do 9. kolovoza održat će se 12. Italian Film Festival. Umjetnički direktor Alessandro Radovini, koji je sa senatorom Vittoriom Segom birao filmove festivala, istaknuo je da će dati uvid u recentnu i povijesnu produkciju talijanskog filma. Uz besplatan ulaz, stariji filmovi će se prikazivati u 18 sati u velikoj dvorani sjedišta Zajednice Talijana, a najnoviji u 21 sat na tamošnjoj ljetnoj terasi, u slučaju kiše u kazalištu Gandusio.

Od 15 filmova na programu za Rovinjce će najzanimljiviji biti oni iz 1943. i 1945., u kojima je glumio njihov sugrađanin Antonio Gandusio, po kojem naziv nosi ovdašnje kazalište. Gandusio je bio jedan od najbriljantnijih talijanskih kazališnih glumaca prve polovine 20. stoljeća. Igrao je u stotinjak filmova, od kojih su za prikazivanja odabrana tri.

Drugi ciklus je posvećen glavnom glumcu talijanskog melodramatičnog neorealizma Amadeu Nazzariju, kojeg je u karijeri u velikoj mjeri vodio poznati režiser Raffaello Matarazza.

Od novih filmova Radovini je istaknuo "Ja sam Li", dramu o romantičnom i mučnom prijateljstvu između mlade kineske emigrantice i ribara slavenskoga porijekla, snimljenoj u Venetu i na našoj strani Jadrana, u kojem glumi i Rade Šerbedžija. Zanimljiv je i slovenski film "Piran - Pirano", u kojem Boris Cavazza, Mustafa Nadarević i Nina Ivanišin ocrtavaju ponovni susret Talijana, Bosanca i Slovenke, pola stoljeće nakon što su se upoznali s ratnim strahotama. Film je s uspjehom prikazivan u Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a u Hrvatskoj nije bio u distribuciji.

Od ostalih filmova valja spomenuti dramu slavnog Nannija Morettija "Habemus Papam", o novoizabranom papi koji je upao u egzistencijalnu krizu te se odlučio povjeriti jednom psihoanalitičaru. Gledatelji će moći vidjeti i dokumentarac "Dugo stoljeće" o poznatoj astrofizičarki Mergheriti Hack, prvoj ženi na čelu astrološkog instituta tršćanskog sveučilišta i poznatoj aktivistici za ljudska prava.

Predstavljajući festival Gianclaudio Pellizzer, predsjednik, i Cinzia Ivančić, predsjednica Izvršnog vijeća rovinjske Zajednice Talijana, zahvalili su Istarskoj županiji, Gradu Rovinju, njegovoj turističkoj zajednici, regiji Friuli-Venezia Giulia, tršćanskoj provinciji i brojnim sponzorima, bez čije se pomoći festival ne bi održao. Posebno su zahvalili filmskim klubovima Lumiere iz Trsta i iz zbratimljene Adrije, koji su osnovali i pripremaju festival. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter