Rovinj: Počinje 13. Italian film festival

Festival predstavili Cinzia Ivančić, Vittorio Sega i Ambretta Medelin (A. POKRAJAC)
Festival predstavili Cinzia Ivančić, Vittorio Sega i Ambretta Medelin (A. POKRAJAC)

U petak 21.15 sati na Ljetnoj pozornici rovinjske Zajednice Talijana započet će 13. Italian film festival, presjek aktualne i povijesne talijanske filmske scene. Svakog od osam dana festivala moći će se pogledati po tri filma.

U popodnevnom dijelu programa, od 17.45 sati, u velikoj sali zgrade Zajednice Talijana prikazivat će se antologijske komedije, u kojima su nastupali veliki komičari kao što su Toto, Nino Manfredi, Alberto Sordi i Vittorio De Sica. U ovom dijelu programa prikazat će se i film "Johan Padan i otkriće Amerike" u koje nastupa i veliki Dario Fo, dobitnik Nobelove nagrade za mir.

U ovom dijelu programa prikazat će se i dva dokumentarca. U autobiografskoj priči "Štovanje Margherite Hach", snimljene koji mjesec prije njene smrti, moći će se vidjeti intimni prikaz života velike fizičarke i angažirane aktivistice, koja je dvaput bila gost tribina Zajednice Talijana. Drugi film "Matura" snimio je beogradski sveučilišni profesor Predrag Delibašić, koji je studirao filmsku režiju u Rimu. Kroz susret nekadašnjih maturanata on će sa kolegama kroz ispit svijesti raspravljati o tragičnom raspadu bivše Jugoslavije.

Kako je naglasio Vittorio Sega, osnivač i ove godine umjetnički direktor festivala, u središnjem programu Panorama, koji će se prikazivati od 21 sat na ljetnoj pozornicu, posvećen je recentnoj talijanskoj filmskoj produkciji. Za ljetno ozračje Sega je izabrao vedre i komične filmova, a među njima je i na Venecijanskom festivalu nagrađena "Scialla".

U ovaj program uvrštena su i su i dva dokumentarna filma. Prvo je "Vidim crveno" Rovinjke sa tršćanskom adresom Sabrine Benussi, o sjećanju djece i mladeži iz 70-tih i tadašnje ideologije i politike. Nakon ovog prikazat će se film "Talijani odabirom" Nevija Casadia o egzodusu Talijana u poratnim godinama. Projekcijama će prisustvovati autori, sa kojima će se moći raspravljati o ovim uvijek iznova aktualnim temama.

Pravi dragulji večernjeg programa bit će međutim kratki, 30 minutni epizodni filmovi, nekad popularnog formata u Italiji. Publika će tako moći vidjeti filmove najvećih talijanskih redatelja kao što su Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini i Vittorio De Sica. Vittorio Sega je naglasio da se ovakvim programom nastojalo zadržati publiku, koje je za projekcije drugog dugometražnog filma dijelom napuštala ljetnu pozornicu.

Podsjećajući na krizu i sve manje sponzorskih sredstava za kulturu, Cinzia Ivančić i Ambretta Medelin iz Zajednice Talijana su naglasile da se festival uspio održati. To se može zahvaliti organizatorima, Federaciji kino klubova Italije, Interregionalnom centru Julijske krajine, Veneta, Istre i Vojvodine, Zajednici Talijana Rovinja i Filmskom klubu zbratimljene Adrije, čiji je predsjednik Vittorio Sega.

Održavanje festivala su donacijama pomogli talijansko Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Rovinj i njegova Turističke zajednica. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter