Rovinj: Poceo talijanski filmski festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na ljetnoj terasi Zajednice Talijana otvoren je 11. Italian Film Festival koji daje uvid u noviju talijansku filmsku produkciju, a uz 150. obljetnicu ujedinjenja Italije i povijesne talijanske filmove.

Jedan od osnivaca festivala, senator Vittorio Sega je na otvorenju naglasio da je manifestacija nastala kao plod suradnje Rovinja i Adrije, zbratimljenih 1978. godine.

Iz ovogodišnjeg izbora, koji je kao umjetnicki direktor sacinio s Alessandrom Radovinijem iz Trsta, posebno je izdvojio znacaj najnagradivanijeg od novih talijanskih filmova "Noi credevamo" (Vjerovali smo) Marija Martonea iz 2010. o zavjerenicima i revolucionarima Mlade Italije Giuseppea Mazzinija.

Znacajan je i film "Viva L'Italia" Roberta Rosselinija o zgodama Garibaldijeve ekspedicije "tisuce", premijerno prikazan uz 100. obljetnicu ujedinjenja Italije. Radovini je istaknuo sekciju novog umjetnickog filma Panorama, kroz koju se prikazuju novi filmovi mladih redatelja.

Znacajni su i dokumentarci, posebno oni nastali u susjednim regijama Veneto i Friuli-Venezia Giulia. Medu njima se istice dokumentarac "Talijanski slucaj Rapotez" Rovinjke Sabrine Benussi, koji ce biti prikazan posljednjeg dana festivala u subotu 6. kolovoza.

U ime domacina Zajednice Talijana i Grada Rovinja festival su otvorili Gianclaudio Pellizzer i Cinzia Ivancic. Vittorio Sega je ZT-u poklonio plaketu kao uspomenu na jednog od osnivaca festivala Antonija Pellizzera.

Prve veceri prikazan je kratkometražni film "Io sono ieri" (Ja jesam jucer) Stefana i Alessija Poggionija iz 2010. i dugometražni "La fisica dell'acqua" (Svojstva vode) iz 2009.

Organizatori festivala su rovinjski ZT, kinoklubovi Adria i Lumier iz Trsta te Talijanska federacija kinoklubova FICC. Održavanje financiraju talijansko ministarstvo kulture, Istarska županija, regija Friuli-Venezia Giulia, Adria, Rovinj i njegova turisticka zajednica te Talijanska unija.


Podijeli: Facebook Twiter