Rovinj: Plinovod prema Munte Muliniju i Monseni

Gradnja plinovoda u Rovinju (A. POKRAJAC)
Gradnja plinovoda u Rovinju (A. POKRAJAC)

Nakon što je Vijencem braće Lorenzetto plinovod u Rovinju stigao do tvornice Mirna, gdje se gradi redukcijska stanica, koja će pod smanjenim tlakom puštati plin za stari dio grada, investitori iz pulske Plinare su počeli s radovima u Aleji 30. svibnja. U ovoj fazi plin će od kružnog toka na Križu stići do onoga pokraj Špeže.

Budući da su u taj kružni tok i novu šetnicu koja spaja Valbrunu sjever i Valbrunu jug ugrađene plinske instalacije, plin će ubrzo stići do potonjeg naselja, a stvorit će se uvjeti za njegovo produženje prema Polarima, istoimenom kampu i turističkom naselju Villas Rubin. Za Plinaru je međutim značajniji krak koji će kroz Radićevu i Adamovićevu stići do hotela u zoni Monte Mulini. U nove prometnice prema hotelima Lone, Monte Mulini i Eden već su ugrađene plinske instalacije pa će se na plinovod moći priključiti ovi za Plinaru značajni potrošači u južnoj turističkoj zoni.

Važno je i postavljanje plinovoda prema Monseni, koje će se izvoditi paralelno s izgradnjom kanalizacije prema sjevernoj turističkoj zoni, gdje se nalaze Maistrini kampovi i turistička naselja Amarin i Valdaliso, a u produžetku i Valalta.

Polaganjem plinovoda na ovoj relaciji plin će dobiti naselja Valsavie, Borik, Bolničko naselje, Salteria i potom Monte Pozzo.

- Ovaj "kostur" plinovoda omogućit će izgradnju krakova prema svim gradskim naseljima. Lokalni plinovod već su dobili ili dobivaju Končeta, Lacosercio i Valbruna sjever. Gradit će se i za Fonteru, gdje je dječji vrtić Neven, za naselje Sv. Vid, gdje se nalaze velike stambene zgrade, i Gripole, gdje je poduzetnička zona, kaže David Cerovac iz Plinare, zadužen za investicije u Rovinju.

Od glavne redukcijske stanice magistralnog plinovoda Turnina Plinara je dosad izgradila gotovo 14 kilometara plinovoda, u što je uloženo više od deset milijuna kuna. Nastavkom gradnje, čija je vrijednost procijenjena na osam milijuna kuna, dužina plinovoda će se povećati za novih deset kilometara, odnosno gotovo udvostručiti. Daljnjom gradnjom, koja će potrajati nekoliko godina, trebalo bi se stići do planiranih 40 kilometara plinske mreže. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter