Rovinj: Plin stiže do Monsene i zone Monte Mulini

Gradnja plinovoda u Sv. Vidu (A. POKRAJAC)
Gradnja plinovoda u Sv. Vidu (A. POKRAJAC)

Nastavljena je izgradnja rovinjskog plinovoda, najveće je gradilište na trasi od Mirne prema Monseni i sjevernom dijelu grada. Tim dijelom plinovoda i planiranom lokalnom mrežom mogućnost priključenja dobit će ne samo tamošnja turistička naselja Valdaliso i Amarin te autokamp Porton Biondi, već i naselja na trasi - Bolničko naselje, Borik, Valsavije, novo naselje Salteria, kasnije i Monte Pozzo te bolnica "Prim. dr. Martin Horvat".

U prvoj fazi trase prema Monseni, dugačke 1,3 kilometara, plinovod se od Mirne do Salterije postavlja u zajednički kanal s kanalizacijom i ostalom infrastrukturom, što pojeftinjuje ulaganje za sve investitore. Po istoj formuli uskoro će se nastaviti gradnja do Valadalisa i Amarina. Za ova naselja, u kojima ljeti boravi šest tisuća turista, značajno je što će se nakon polaganja infrastrukture obnoviti tamošnja dotrajala cesta, najgora u gradu.

Trenutno se plinovod postavlja i u naselju Sveti Vid, gdje se nalazi velik broj stambenih zgrada i poslovnih prostora. Gradnjom kroz Ulicu Franje Iskre omogućit će se plinofikacija ne samo tamošnjih visokih zgrada već i priključenje dijela najvećeg rovinjskog naselja Centener. Istodobno se spaja već izgrađeni plinovod u naseljima Končeta, Lacosercio te dijela Valbrune sjever.

Za Plinaru je najznačajnija gradnja plinovoda prema južnoj turističkoj zoni Monte Mulini, gdje se uz istoimeni nalaze hoteli Eden i Lone. Prema ovoj zoni počet će se kopati krajem zime Ulicom Luja Adamovića. Budući da ovi hoteli rade veći dio godine, plin će tako stići do za sada najvećih poslovnih potrošača. Drugi će krak Omladinskom ulicom ići prema hotelu Park i bazenu Delfin, koji je nedavno dobio sustav za zagrijavanje vode. Plinovod će se graditi i u prigradskom naselju Gripole. (Aldo POKRAJAC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter