Rovinj: Plin stigao do prva dva domaćinstva

Gradnja plinovoda u Istarskoj ulici (A. POKRAJAC)
Gradnja plinovoda u Istarskoj ulici (A. POKRAJAC)

Nakon što je lani počela gradnja, pulska Plinara, koncesionar rovinjskog plinovoda, priključio je prve potrošače na nove instalacije. Sto godina nakon što je Rovinj dobio svoj prvi plinovod, zemni plin došao je do dvije obitelji - Jeromela i Tolić, koje dijele obiteljsku kuću u Istarskoj ulici.

Nedavno je nakon ljetne stanke nastavljeno postavljanje plinovoda u drugom dijelu Istarske, od raskrižja s Omladinskom do Vijenca braće Lorenzetto. Istodobno se plinovod postavlja i u Vijencu Franje Glavinića. Po riječima Davida Cerovca iz Plinare, koji vodi gradnju u Rovinju, u nastavku će se glavni vod uspeti Vijencem braće Lorenzetto, a potom će ići sve do Mirnine tvornice, gdje će biti postavljena redukcijska stanica koja će služiti za smanjivanje tlaka prije ulaza plina u povijesnu jezgru.

Konzervatori naime ne dozvoljavaju da se redukcije i brojači plina stavljaju na stara pročelja pa će ondje instalacije pod niskim tlakom ulaziti direktno u kuće. Od Mirne prema Careri i dijelu staroga grada, koji već imaju postavljene plinske cijevi, krenut će Paliaginom i Obalom palih boraca.

U drugoj fazi plinovod će biti položen prema južnoj turističkoj zoni. Plinari je naime u interesu da uključi veće potrošače, a ondje su hoteli Eden, Lone, Monte Mulini i Park, koji većim dijelom rade i zimi. Plinovod prema južnoj turističkoj zoni proći će kroz Omladinsku, a potom Adamovićevom do hotela. Usput će se na njega moći priključiti brojna domaćinstva i tvrtke.

Lani je položen glavni vod od mjerno-redukcijske stanice s pogonom za odorizaciju plina na Turnini prema poslovnoj zoni Gripole. Tu se kao prvi priključio poslovni centar Eurotradea, a priprema se i prodajni centar Eicoa. U nastavku plinovod je preko Štange dospio u Istarsku i Omladinsku, gdje je priključena Talijanska osnovna škola "Bernardo Benussi".

Dosad je izgrađeno pet kilometara plinovoda, u što je Plinara uložila 7,5 milijuna kuna. Do kraja godine izgradit će se još jedan kilometar, vrijedan milijun kuna. Po planu plinofikacije Rovinja, u idućih pet godina trebalo bi biti izgrađeno oko 40 kilometara plinovoda pa bi plin trebao stići u sva rovinjska naselja.

U Plinari kažu da se svi koji se žele priključiti na plin mogu javiti sa zahtjevom. Za priključenje se sada plaća 7,5 tisuća kuna. Za korisnike koji već koriste butan troškovi će biti minimalni. Plinara će im samo zamijeniti dizne i moći će prijeći na prirodni plin, koji je s 3,97 kune po kubiku najjeftiniji energent, a po karakteristikama i ostacima sagorijevanja i najčišći. Ostali korisnici morat će postojeće kotlove na lož ulje zamijeniti bojlerima za plin, koji su jeftiniji. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter