Rovinj planira nastavak poticane stanogradnje na Štangi

Ilustracije Vibora Juhasa upotpunjuju web-stranicu Monte Librića
Ilustracije Vibora Juhasa upotpunjuju web-stranicu Monte Librića

Mogućnost davanja gradskih poslovnih prostora u podzakup, dakle s jednog zakupca na drugog, današnjom je odlukom Gradskog vijeća Rovinja postala prošlost. Kategorija podzakupa, koju je Grad od 2001. godine odobravao i tako u neravnopravan položaj, štiteći prava prvog zakupca koji je Gradu prema ugovoru namirivao sve troškove najma, a drugog podzakupca (u nekim slučajevima i trećeg) stavljao u neravnopravan položaj više ne postoji.

Važno je istaknuti i da se izmijenjena odluka isključivo odnosi na nove zakupce poslovnih prostora, jer se zatečenim podzakupcima neće dati pravo mogućnosti prenamjene djelatnosti.

Spriječiti ucjenjivanje podzakupaca

- Izmjenom odluke, također, pravo da se prijave na natječaj za gradske poslovne prostore neće imati djelatnici gradske uprave, odnosno doći će do manjih izmjena u poslovnim gradskim zonama po kojima se određuje i visina najma. Nulta i prva zona spajaju se u prvu zonu i time smatramo da će doći više reda po kategorijama, rekla je između ostalog, nadležna pročelnica Upravnog odjela za upravljanje imovinom Mirjana Bratulić, dodajući i da kada je riječ o poslovnom prostoru koji se daju na uporabu županijskim potrebama i institucijama neće biti zakupa i o njima će odlučivati Gradsko vijeće.

- Želim jasno i glasno naglasiti da izmjenom ove odluke ne uvodimo nove kriterije oko zakupa, ali isto tako i ne odobravamo podzakup. Intencija je smanjiti prihode i moć zakupaca, koji na račun Grada iskorištavaju situaciju i "ucjenjuju" podzakupce poslovnih prostora, rekao je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga naglasivši kako podzakupac ne smije biti u neravnopravnom položaju.

Rovinj opet gradi POS stanove

Gradsko je vijeće, također, izglasalo i Odluku po kojoj se Rovinj uključuje u program izgradnje stanova po Programu društveno poticanje stanogradnje. Podsjećamo, POS-ove stanove, u dva se navrata i prije više od desetljeća, gradilo na području Štange, na kojem se sada planira i nastavak.

- Program POS-a pokrenut je s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja i po uvjetima znatno povoljnijim od tržnih. U tom smislu, potrebno je pokrenuti suradnju s APN-om, odnosno temeljem već provedene ankete među građanima (256 građana iskazalo interes) pokrenuti postupak gradnje, kazala je Bratulić, podsjetivši da je Grad Rovinj sa svoje strane već osigurao zemljište i potrebitu komunalnu infrastrukturu, a sada slijedi i osnivanje povjerenstva koje će analizirati, odnosno po zadanim kriterijima odobravati zahtjeve građana za stanovima.

Kada je riječ o projektu gradnje "Čačićevih" stanova na Štangi podsjećamo da je prije mjesec dana gradonačelnik istaknuo da za tu namjenu Grad raspolaže s dvije, u potpunosti infrastrukturno opremljene parcele, kao i da će uz stanove, budući stanovnici Štange dobiti i dječje igralište, parkirališni prostor i uređene prometnice.

Trideset poslovnih prostora u podzakupu

Dugi niz godina problematika podzakupa bila je rak ranom brojnih sugrađana, koji su htjeli doći do slobodnih gradskih poslovnih prostora. Poznato je naime, da slobodni, ali privatni prostori visinom najma lete u nebo, dok ih Rovinj gotovo i nema. Inače, Grad raspolaže sa 160 poslovnih prostora, od kojih je 30 u podzakupu, ili njih 18 posto. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter