Rovinj Photodays uz 35 autora iz cijelog svijeta

Photodays (arhiva GI)
Photodays (arhiva GI)

Izložba kolekcija 35 autora bit će središnja točka festivala suvremene fotografije Rovinj Photodays 2014 koji će se održati 2. i 3. svibnja u Rovinju, a ovogodišnje sedmo izdanje ne odnosi se više samo na presjek suvremene hrvatske fotografske scene već ima i međunarodnu dimenziju.

Glavni selektor ovogodišnjega festivala, poznati američki fotograf Tod Papageorge, odabrao je 35 najzanimljivijih autora od njih sedamstotinjak iz svih krajeva svijeta koji su se prijavili na ovogodišnji natječaj, rekao je direktor Rovinj Photodaysa Denis Redić na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) na kojoj je i najavljeno ovogodišnje izdanje toga najvećeg filmskog festivala u Hrvatskoj.

Natječaj je bio otvoren do 25. veljače ove godine u sedam službenih kategorija. Žiriranje je provedeno na dvije razine - na prvoj su to učinili nacionalni selektori koji su imali zadaću predložiti najviše 20 najboljih radova po kategoriji, a završnu 'riječ' imao je glavni selektor Papageorge.

Da je riječ o važnom festivalu svojom nazočnošću potvrdili su i ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin za koju je rovinjski festival platforma koja omogućuje da MUO bude bazni muzej suvremene fotografije, te ravnatelj MUO Miroslav Gašparović koji se zauzima za nastavak suradnje toga muzeja i rovinjskoga festivala.

Voditeljica Zbirke foto opreme MUO-a Dubravka Osrečki Jakelić istaknula je da, zahvaljujući rovinjskome festivalu fotografije, ta muzejska zbirka ima izrazito dinamičan prirast. Podsjetila je da će iduće godine Zbirka proslaviti 75. obljetnicu te najavila završni događaj festivala Rovinj Photodays - izložbu u MUO koja je biti otvorena 2. rujna, a bit će to već peta sezona uspješne suradnje muzeja i festivala.

Danas su proglašeni i pobjednici ovogodišnjega međunarodnog fotografskog natječaja Rovinj Photodays. U čak četiri kategorije pobjednici su hrvatski fotografi Mario Topić - u kategoriji dokumentarne fotografije, Igor Sitar u kategoriji "Moda", Suzana Holtgrave u kategoriji portreta i Đani Celija u kategoriji "Akt/tijelo".

U kategoriji "Arhitektura" pobjednica je Talijanka Nicoletta Boraso, a talijanski fotografi Domenico Cipollina i Vittorio Mortarotti pobjednici su u kategorijama pejsažne fotografije i umjetničkoga koncepta. Pobjednici će biti svečano proglašeni u Rovinju 2. i 3. svibnja kada će im pripasti i službena festivalska statua "Kadar". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter