Rovinj: Peticijom protiv neodgovornih vlasnika pasa

Ilustracija
Ilustracija

Prošlog je vikenda u rovinjskom naselju Valbruna jedan pas izgrizao drugog do smrti, gotovo mjesec dana nakon što je na jednak način stradao pas na kamenolomu. Usmrtili su ih veći i agresivni psi, kvalificirani kao "opasni". Napadači kao i napadnuti psi nisu imali brnjice ni povodac, a to je, valjda i dovoljan razlog što su novčanom kaznom sankcionirani jedni i drugi vlasnici.

S obzirom na posljednji slučaj, kako tvrde neki ogorčeni građani, više se ne može pripisati nesretnoj okolnosti. Zbog učestalih napada pasa brojni se vlasnici kućnih ljubimaca boje prošetati gradom.

- Od kad se dogodio napad na kamenolomu, izbjegavam Zlatni rt sa svojim psom. Ne želim se dovesti u situaciju da svog psa branim od nasrtaja druge agresivne životinje kao i od neodgovornog vlasnika, najčešći su komentari koji se ovih dana mogu čuti u Rovinju, uz ono neizostavno "Ma vidjeli bi, oni da se to dogodi mom psu!". Gdje smo došli kada jedni drugima u ime ljubavi prema psima počinjemo prijetiti?

Da do toga ipak ne bi došlo, grupa građana pokrenula je peticiju u kojoj traže da se sankcioniraju neodgovorni, odnosno da Rovinj vrati imidž mirnog, druželjubivog i psima naklonjenog grada.

Potpisnici peticije, s kojom će se ići prema Gradu traže da se popišu svi tzv. "opasni" psi i provjere kako se vlasnici prema njima odnose - od toga jesu li čipirani, cijepljeni i zavedeni u registar, preko toga da li se u šetnji izvode s obaveznim rekvizitima - brnjicom i na povodcu.

Ukratko, traže da Grad i njegova prigradska naselja, kao i zelene oaze ponovno budu dostupne svima - i ljudima i ljubimcima. Organizatori peticije, stoga sve zainteresirane građane pozivaju da stave svoj potpis na peticiju i dokažu da u Rovinju ima mjesta i za odgovorne ljude i životinje. Svi koji tako misle svoj potpis "za miran i siguran Rovinj" mogu potpisati kod vlasnice restorana "Lili", nasuprot župnog ureda.

O posljednjem incidentu, ponovno smo razgovarali s gradskim pročelnikom Andom Sainom, upitavši ga što Grad, odnosno komunalni redari čine. Saznajemo da je u svibnju obavljeno 40 kontrola pasa, te podijeljeno 300 letaka - obavijesti o uvjetima kretanja pasa. U šest slučajeva izrečena je tzv. posljednja opomena, a dva puta izrečena novčana kazna.

Na pitanje smatra li da je učinjeno dovoljno i da li se može više, Saina odgovora da se uvijek može više te da su stoga od lipnja startale i pojačane kontrole, odnosno one se obavljaju i u jutarnjim i večernjim satima.

Također, obećao je da će se kod županijskih veterinarskih inspektora raspitati o mogućnosti da Grad, svojom internom odlukom, donese propis kojim se zabranjuje nabavka, a potom i držanje "opasnih" pasa - tipa staforda i pitt bula u Rovinju. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)    


Podijeli: Facebook Twiter