Rovinj: Otvorena novouređena talijanska škola


Simboličnim presijecanjem vrpce i ulaskom u prostor biblioteke danas su i službeno otvoreni novouređeni prostori Talijanske osnovne škole "Bernardo Benussi", u čije je uređenje i opremu investirano nešto manje od 6,4 milijuna kuna. Konkretno, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije je preko Talijanske unije i Narodnog sveučilišta iz Trsta doniralo šest milijuna kuna, dok je za uređenje okoliša Grad Rovinj uložio još 350 tisuća kuna.

Iako su radovi okončani još lani, djelatnici škole sačekali su kraj kolovoza, kada je dovršeno uređenje školskog dvorišta da bi radovi bili kompletirani, a svečanost potpuna.

Svečanosti su se odazvali mnogi uglednici, među kojima su bili Furio Radin, predsjednik Talijanske unije, Alesandro Rossit i Silvio Delbello, direktor i predsjednik Narodnog  sveučilišta iz Trsta, Giuseppina Rajko, dožupanica Istarske županije, dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin, predsjednik Gradskog vijeća Davorin Flego te mnogi drugi predstavnici javnog i društvenog života Rovinja.

Započela je priredbom učenika, pjesmom i plesom, a potom i govorom ravnateljice Gianfrance Šuran, koja je prigodu iskoristila da se zahvali svima koji su pomogli da se škola koju pohađa 131 učenik kvalitetno i moderno uredi.

Podsjećamo, rekonstruiran je krov škole, ali i postavljena nova vanjska stolarija, reorganiziran je i sam prostor škole pa se u nekadašnjoj garderobi danas nalazi specijalizirana učionica za multimediju. Na katu su spojeni uredi zbornice, tajništva i ravnateljstva, a uz stare i obnovljene, izgrađeni su i novi sanitarni čvorovi za učenike nižih razreda. Ponos škole je i biblioteka s nova 63 kvadratna metra.

Rekonstrukciju škole izveli su djelatnici pazinske tvrtke "Vladimir Gortan", projektant je bio studio Emmemme, dok je nadzor obavio projektantski ured R&R iz Rovinja - Robert Mavrić i Roberto Unukić. Ovoga ljeta uređeno je i ograđeno školsko dvorište, odnosno vanjski i zeleni pojas škole. (Napsala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter