Rovinj: Otvorena WinDays konferencija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostoru nekadašnje tvornice duhana u Rovinju u ponedeljak je otvorena 12. Microsoftova WinDays konferencija.  Rijec je o najvecoj tehnološkoj konferenciji u regiji sa 1.600 sudionika, koji ce moci poslušati više od 170 predavanja, panel diskusija i radionica u kojima sudjeluje oko 150 predavaca i panelista, rekao je direktor Microsofta (MS) za Hrvatsku Ivan Vidakovic.

Direktor konferencije Draško Ivaniševic prisjetio se njenih pocetaka, kada su u Opatiji izlagali racunala kojih nije bilo na tržištu. Danas su u svakom domu, s time da prevladavaju prijenosni, a uskoro ce njihovo mjesto zauzeti tablet uredaji, kojima brzo pada cijena.

Peterodnevnu konferenciju predstavio je direktor programa Tomislav Tipuric. Prvog dana predstavljen je najnoviji razvoj informaticke tehnologije. MS je tako predstavio infrastrukturu i mogucnosti stvaranje privatnog oblaka. Predstavljena su i nova poboljšanja koje nudi nova verzija MS SQL Servera, novi tipovi aplikacija za mobitele, koje znalci mogu i sami izradivati.

Uz svecanost otvaranja Microsoft je dodijelio ovogodišnje ISV nagrade. Nagradu za najnaprednije tehnološko rješenje osvojila je tvrtka IN2 za aplikaciju KinectIN2, za zabavu, informiranje i marketing kojom se upravlja koristeci MS Kinect uredaj. Prvenstveno je namijenjena posjetiteljima benzinskih postaja, koji se nakon dugog puta žele razgibati, te za djecu i mlade koji se žele zabaviti.

U kategoriji za rješenje s najvecom poslovnom vrijednošcu, pobjedu je odnio King ICT za sustav podrške Alarm centrali. Rješenje omogucava središnje upravljanje HAK-ovim 1987 kontaktnim centrom, od zaprimanja poziva za pomoc, upravljanja sustavom komunikacije s interventnim vozilima do obrade i analitike svih podataka.

Istu nagradu za male tvrtke osvojila je Lama, za sustav EduPlan/EX. Rješenje omogucava planiranje i evidenciju održavanja i posjecivanja nastave s kontrolom pristupa predavaonicama, automatiziranu izradu rasporeda za nastavni prostor u studijskoj godini, kao i izvješcivanje za potrebe državne uprave i statistike, a koristi se na Medicinskom fakultetu Sveucilišta u Splitu.

Najinovativnijim rješenjem startup tvrtke u 2012. godini proglašen je Salespod, SaaS sustav za mobilno poslovanje, koji je izradila tvrtka Mobilna informatika. Sustav je prilagoden potrebama veletrgovaca i distributera, a uspješno se koristi i za evidentiranje pracenje svih vrsta terenskih aktivnosti, od narudžbi i racuna do pracenje GPS lokacija i kilometraže vozila i radnog vremena zaposlenika.

Osim nagrada za softverska rješenja dodijeljena je i nagrada za osobu iz MS zajednice razvojnih inženjera, koju je ove godine dobio Domagoj Pavlešic iz tvrtke dizzy.hr za brojne aplikacije na iternetskim tehnologijama. (A. POKRAJAC, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter