Rovinj: Otvoren redizajnirani Kantinon

Corrado Pellizzer s Tomislavom Gretićem, Priskom Thuring i Emilom Perdecom
Corrado Pellizzer s Tomislavom Gretićem, Priskom Thuring i Emilom Perdecom

Novouređeni i konceptualno osmišljeni Maistrin Kantinon otvoren je u Rovinju na početku ovogodišnjeg Gourmet-dizajnerskog press weekenda. Na otvaranje su došli brojni novinari iz tiskanih medija, radijskih i televizijskih postaja. Bilo je tu i VIP gostiju, došao je stalni rovinjski gost Zlatko Mateša, nekadašnji premijer i sadašnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora. Bili su tu i Petar Skansi, košarkaška legenda i aktualni doministar sporta te Nikola Pilić, slavni tenisač i još bolji trener. Pred Kantinonom rovinjskim napjevima dočekali su ih bitinadori KUD-a "Marco Garbin" rovinjske Zajednice Talijana. Unutra su, pak, nastupali Gustafi.

Novinarima je premijerno predstavljen novi koncept konobe, temeljen na autentičnom enogastronomskom doživljaju ponajboljeg hrvatskog sommeliera Emila Perdeca, višestrukog državnog prvaka te dvostrukog pobjednika prestižnog natjecanja Trophée Ruinart u Francuskoj, i Tomislava Gretića, chefa restorana Wine Vault u hotelu Monte Mulini, poznatog iz TV showa Masterchef. Pomagala im je i Gretićeva supruga Priska Thuring, šefica kuhinje restorana L u hotelu Lone. Za ovu prigodu posjetio ih je najpoznatiji rovinjski kuhar i restaurater Corrado Pellizzer.

Gosti su mogli kušati specijalitete s mora i kraja, koja su se pripremala na licu mjesta. Od morskih plodova mogle su se probati srdele na savor, salata od hobotnice, kamenice, dondole, škampi, kozice i rakovica na ledu. Od delicija s kopna bilo je istarskog pršuta, sušenih kobasica, buđole, pancete, ombola, kozje skute… Pred gostima se pripremala fritaja od šparoga.

Gosti su mogli birati i brojna vina. Svoje su najbolje buteljke za ovu prigodu poslali Benvenuti, Clai, Peršurić, Dagrasi, Trapan, Farman i Roxanich. Uz rovinjska vina Dobravca, Panjoke, Vivode i Šurana mogla se probati ona iz Agrolagune i Agroprodukta Badel. Sva će se, ova i druga vina prema izboru Emila Perdeca moći i dalje kušati u Kantinonu.

Za ovu prigodu izdan je list Kantinon News, u kojem su uz menu, koji će se pripremati od svježih namirnica i mijenjati prema godišnjem dobu i ribolovnoj sezoni, otisnuti članci o domaćoj kuhinji, istarskom pršutu, ribi, siru, skuti i malvaziji.

Tu su i prilozi o umjetničkoj ulici Grisia te rovinjskoj batani. I sam Kantinon je dio povijesti i kolektivne memorije Rovinja. Na rivi je prvo izgrađen kao podrum s ogromnim bačvama.

Potom su se tu i kušala vina, pa je prerastao u konobu, sada s novom koncepcijom i ponudom baziranom na namirnicama iz Rovinja i Istre. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter