Rovinj: Otvoren najveći festival fotografije u regiji

Otvoreni 7. Photodaysi u Rovinju (N. O. R.)
Otvoreni 7. Photodaysi u Rovinju (N. O. R.)

Otvaranjem izložbe fotografija finalista Rovinj Photodaysa u prostoru stare Tvornice duhana, te obraćanjem direktora Festivala Denisa Rendića brojnim posjetiteljima i štovateljima ove lijepe umjetnosti, u Rovinju je i službeno otvoren 7. festival fotografije "Rovinj Photodays", koji je, kako se moglo čuti, od ove godine i međunarodan.

Manifestaciju je otvorila Vesna Bulatović, zamjenica ministrice kulture, čestitavši organizatoru na sedmoj godišnjici postojanja. Glavni selektor ovogodišnjih Photodaysa Tod Papageorge, jedan od vodećih svjetskih fotografskih autoriteta današnjice, izrazio je radost što je dijelom festivala, a o izložbi fotografija finalista Prvog međunarodnog natječaja za suvremenu fotografiju Rovinj Photodays 2014. govorila je povjesničarka umjetnosti Marina Viculin, ujedno zadužena za njen postav.

- Na ovogodišnji su natječaj, koji je bio otvoren za sve pripadnike međunarodne fotografske zajednice, pristigle fotografije iz trideset država. Ukupno je sedamstotinjak autora prijavilo više od 10.500 fotografija, od čega preko četiri tisuće u kategoriju "Umjetnički koncept". O samim je finalistima u prvom krugu odlučivao internacionalni savjet s ukupno dvadeset i dva člana, dok je finalni odabir "režirao" Tod Papageorge", rekla je Viculin. Dodala je da ova izložba promovira nominirane fotografe u sedam natjecateljskih kategorija - arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept s ukupno 150 izložaka.

U istom se prostoru može pogledati Global Photography Europe (Grupna izložba iz ovogodišnje selekcije festivala SI FEST. Uz izložbu fotografija finalista Rovinj Photodaysa, u Centru vizualnih umjetnosti otvorena je i izložba "Taktike", slovenskog autora Marka Lipuša a u Multimedijalnom centru izložba Refota- srbijanskog časopisa za kulturu fotografije "100 naj".

U Zavičajnom muzeju grada Rovinja postavljene su i otvorene dvije izložbe - "Nove mitologije" Olge Tobrelutus, te "Eksperiment", velikog hrvatskog fotografa Alojza Orela. U crkvi svetog Tome, može se uživati u fotografijama majstora crno-bijele fotografije Nenada Gattina.

Također, jak je i tzv. off program, pa caffe Cinema predstavlja fotografije pod nazivom "Filmski parovi" a caffe Tabacheina- izložbu "Tabacheine". Što se tiče izložba na otvorenom, Hrvatski foto savez predstavlja se s izložbom završnih radova programa za djecu s posebnim potrebama, Pixell 2013 "Selekcijom fotografija", dok se duž rive mogu vidjeti crno-bijele fotografije "Prijatelji mora" iz 60-ih godina prošlog stoljeća.

Sutra će u Domu kulture u 17.30 sati biti proglašenje pobjednika i dodjela nagrada Fotodana mladih 2014., a hotel Lone u 21 sat bit će domaćin svečane dodjele nagrada pobjednicima godišnjeg natječaja Rovinj Photodaysa. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter