Rovinj: Otvoren kabinet za fizioterapeute

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Renato Cianfarani u cetvrtak je prvi put službeno posjetio Rovinj. Nakon susreta s gradonacelnikom Giovannijem Sponzom te dogradonacelnikom Marinom Budicinom posjetio je talijanski djecji vrtic Naridola te Talijansku osnovnu školu "Bernardo Benussi".

Centralni dogadaj bio je svecano otvaranje strucnih laboratorija za fizioterapeutskog tehnicara/ku, novi smjer koji je Talijanska srednja škola pokrenula ove školske godine. Prisutne je pozdravila ravnateljica škole Ines Venier, a konzul je u svom kratkom obracanju naglasio da se ovom školom treba ponositi.

Maurizio Tremul, predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije, kazao je da ce Unija podupirati slicne projekte te naglasio da otvaranje novih škola i prostora, a osobito smjerova ima veliku važnost za cijelu sredinu. Na inauguriranju strucnog kabineta su, izmedu ostalih uzvanika, bili i Furio Radin, predsjednik Talijanske unije, predsjednik Narodnog sveucilišta u Trstu Alessandro Rossit, kao i predstavnici Grada Rovinja, Istarske županije, Centra za povijesna istraživanja, odnosno svih subjekata koji su na bilo koji nacin poduprli ovaj projekt.

Za otvaranje novog smjera, koje je pokrenula prijašnja ravnateljica Viviana Benusi, sadašnja dožupanica, škola je dobila potporu cijele zajednice - Grada Rovinja, Istarske županije, Maistre, rovinjske bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat", ali i nadležnog ministarstva, a ministarstvo vanjskih poslova Italije te Otvoreno ucilište iz Trsta posredstvom Talijanske unije za ovaj su program osigurali oko 40 tisuca eura.

Alessia Civitico i Stefano Kozlovic, ucenici novog smjera koji ima 14 polaznika, prerezali su vrpcu, a potom pokazali što u kabinetu uce. Nabavljeni su stolovi za masažu i ostala oprema jer uz obvezne opce predmete, ucenici ce slušati i strucne, a prve su godine to anatomija i fiziologija, uvod u rehabilitacijsku osnovnu zdravstvenu njegu te socijalna medicina.


Podijeli: Facebook Twiter