Rovinj ostvario tri milijuna nocenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlogodišnji, po svemu sudeci i ovogodišnji hrvatski turisticki rekorder, Rovinj je 7. listopada ostvario tri milijuna nocenja. Time je nakon 25 godina, kada su bile drugacije okolnosti i niža kvaliteta smještaja, prešao tu magicnu brojku. Kako je na prigodnoj konferenciji za novinare istakla direktorica Turisticke zajednice Odete Sapac, do jucer je  Rovinj ostvario 16 posto više dolazaka i 13 posto više nocenja.

- Najveci porast nocenja ostvaren je u hotelima, potom u privatnom smještaju i kampovima. Lucka uprava je s 303 ulaska ostvarila za trecinu veci dolazak megajahti. Maistra je u novom rekordu sudjelovala sa 1,7 milijunom nocenja ostvarivši porast od 14 posto, dok je Valalta za preko 500 tisuca nocenja rasla za 7 posto, sipala je podatke Sapac.

Najviše, trecinu nocenja, ostvarili su gosti iz Njemacke, slijede oni iz Austrije, Italije, Nizozemske i Hrvatske, koji su imali najveci porast.

Predsjednik TZ-a gradonacelnik Giovanni Sponza istaknuo je da je novi rekord plod zajednickog kreiranja turisticke politike i dugorocnog strateškog promišljanja. Podsjetio je da su se novim prostornim planovima javni i privatni sektor suglasili da nece širiti turisticke zone, vec ce povecavati kvalitetu. Rovinj je tako održivim razvojem sacuvao javne plaže, šetnice i park-šume. Ulaganjima u uredivanje grada cetiri je puta osvojio Plavi cvijet, a jednom i titulu turistickog šampiona.

- Konsenzusom smo donijeli i Master plan turizma. Turisticko gospodarstvo je uz podršku i logistiku gradske uprave uložilo znacajna sredstva. Maistra je izgradila dva potpuno nova hotela s 5 zvjezdica, Valata stalno ulaže u održavanje svoje liderske pozicije naturistickog naselja, a u starogradskoj jezgri je otvoreno nekoliko malih lijepih hotela.

Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli ovakvim rezultatima. Rovinj može i više jer ima dodatni potencijal za razvoj zdravstvenog, sportskog i nautickog turizma, zakljucio je Sponza. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter