Rovinj ostao bez policijskog plovila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakodnevno dobivamo primjedbe gradana, turistickih djelatnika i ribara da je Rovinj u punoj sezoni ostao bez policijskog glisera, koji je navodno preseljen u Rašu.

Svi se cude da grad koji ostvaruje najviše nocenja na Jadranu, ima gust pomorski promet i najviše dolazaka izletnickih brodova, jahti i kruzera na sjevernom dijelu, nema u sezoni policijski gliser koji bi uspostavljao red na moru. Mnogi su uvjereni da slijedi i zatvaranje sjedišta pomorske policije na rivi, kraj velikog mola.

Dobivamo i primjedbe da Rovinj uz policijski gliser nema ni spasilacku službu koja bi intervenirala u slucaju nezgode i havarija, a turisticki gliseri i izletnicki brodovi plove velikom brzinom uz plaže. Zakljucuju da su i ovdašnji gradani i turisticko gospodarstvo sudjelovali u izgradnji policijske flote pa im je cudno da nemaju pravo na sigurnost na moru.

Na naš pisani upit iz Policijske uprave istarske odgovorili su nam da je tijekom travnja ove godine došlo do unutarnjih organizacijskih promjena rada pomorske policije, tako da je postaja pomorske policije u Puli preuzela nadležnost nad akvatorijem Rovinja.

Kad je rijec o stanju sigurnosti na moru, istice se da policijski službenici i dalje poduzimaju mjere da bi se održalo pozitivno stanje sigurnosti na cijelom akvatoriju Istarske županije, pa tako i rovinjskom, te se rad pomorske policije organizira na nacin da se služba usmjerava prema prioritetima u rješavanju aktualne problematike na rovinjskom podrucju, a u tu svrhu koriste se redovne ophodnje iz Pule i Poreca.

Policija napominje da je tijekom turisticke sezone rad policije usmjeren na sigurnost kupaca i utvrdivanje prekršaja nedozvoljenog glisiranja unutar tristo metara od obale otoka ili kopna, pri cemu se intenzivno suraduje i s Luckom kapetanijom.

U anonimnom pismu koje smo dobili istice se da Lucka kapetanija nema svog plovila te da nije ustrojena spasilacka služba u slucaju pomoci i havarije na moru. Iz razgovora s Luciom Toffettijem iz pulske Lucke kapetanije saznajemo da te tvrdnje nisu tocne jer njihova rovinjska ispostava ima gliser koji ordinira uz obalu, uz pomoc pomorske inspekcije kontrolira plovila i njihove posade.

Služba traganja i spašavanja na moru je pak organizirana na državnoj razini i njena se pomoc dobiva na besplatni broj 195. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter