Rovinj opet ima najveći broj noćenja u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slijedom već viđenog, postignutih rezultata i najava dolazaka, Rovinj će i ove godine, sedmu godinu za redom ponovno ostvariti najveći broj noćenja u Hrvatskoj. Kako je na konferenciji za novinare, održanoj u povodu rekordnih turističkih rezultata istaknula direktorica gradske Turističke zajednice Odete Sapač, Rovinj je od početka godine do 22. kolovoza ostvario 424.817 dolazaka i 2.598.491 noćenja.

Najviše gostiju došlo iz Njemačke

- U odnosu na prošlu, očekujemo da ćemo do konca ove godine postići još bolje rezultate i ostvariti  oko 3.380.000 noćenja (četiri posto više od lani) i time ponovno, sedmu godinu za redom biti grad s najvećim brojem noćenja u zemlji, rekla je novinarima Sapač, dodavši i da će brojka od okruglih tri milijuna noćenja biti ostvarena šest dana ranije nego li lani, i to već 7. rujna.

Također, direktorica TZ-a navela je i da su najbrojniji gosti do danas pristizali iz Njemačke (povećanje u odnosu na lani za dva posto), Austrije (povećanje od osam posto), Talijani koji su se svrstali na treće mjesto s jednakim brojem gostiju, odnosno Nizozemci koji su četvrti, no s tri posto manje ostvarenih noćenja u odnosu na prošlu godinu.

- Dobro je istaknuti i da su rekordni rezultati ostvareni unatoč činjenici što do 18. kolovoza nije radio bivši hotel Valdaliso i kamp (danas novoizgrađeni i otvoreni Amarin). Spomenimo i da je najviše noćenja ostvareno u kampovima (udio 48 posto i na nivou lanjskog), potom u privatnom smještaju koji bilježi 12 posto udjela ali i jednak postotak porasta broja noćenja u odnosu na prošlu godinu, hotelima (16 posto udjel i smanjenje od dva posto) te naposljetku turističkim naseljima u kojima je udio u ukupnom broju noćenja iznosio deset posto i gdje je zabilježen rast od 16 posto i u odnosu na prošlu godinu, rekla je Odete Sapač.

Vlasnici kuća "zaboravljaju" prijaviti goste

Govoreći o trenutačnim brojkama, Sapač je rekla da se u Rovinju trenutno odmara oko 34 tisuće prijavljenih gostiju. Upravo naglasak na prijavljenim, bio je znak za potpitanje što je s neprijavljenim gostima, odnosno koje su stvarne brojke gostiju koji ljetuju i koji se nalaze u Rovinju. Po riječima, i iskustvu Odete Sapač, evidentiranim gostima kojih je dakle, na jučerašnji dan bilo 34 tisuće valja dodati "višak" od oko 20 posto neprijavljenih.

- Rovinj naime, ima oko 1.400 vlasnika kuća i apartmana za iznajmljivanje koji su dužni prijaviti goste. No, činjenica je da danas od 1.400 vlasnika sa spiska samo 550 ih je došlo u TZ, prijavilo goste i ispunilo svoju obavezu. Dakle, obveza postoji koja se ne ispunjava, kaže direktorica TZ-a, dodavši i da je Ured sa svoje strane ispunio sve uvjete i kriterije da se pomogne i olakša prijava gostiju, dok su neke druge državne institucije i službenici nadležni  za kontrolu njene provedbe manje agilne.

Vraćajući se na one ljepše i pozitivne stvari i rezultate, najturističkija djelatnica turističkog Rovinja, istaknula je i činjenicu kako postignuto nije palo s neba, već je to rezultat brojnih aktivnosti, manifestacija i oglašavanja, a koje su startale već od početka godine proslavom Nove na Trgu maršala Tita, bivale nadopunjavane internacionalnim eventima kao što je Rovinj Beach Polo turnir, Salsa festival, Jedriličarska regata RC 44 Cup, Rovinj Jazz festival, međunarodni festival Sete Sois Sete Luas, i mnogim drugim gastronomskim, sportskim, kulturnim i zabavnim programima.

Rovinj mora ostati perjanica turizma

Upravo na svim ovim rezultatima, organizaciji ali i samoj provedbi ljetnih događanja u gradu koji jeste, ali i ubuduće mora  ostati perjanica hrvatskog turizma, čestitke i pohvala svojim je sugrađanima, napose turističkim djelatnicima uputio i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza koji je ovom prilikom izrekao i formulu uspjeha.

- Rovinj iz godine u godinu, korak po korak ide naprijed zato jer imamo viziju, koncept razvoja i jasna pravila kao i partnerski odnos između javnog i privatnog sektora. No, bez obzira koliko dobri bili želimo više i bolje. Stoga, i danas dok je sezona u krešendu razmišljamo unaprijed, rekao je gradonačelnik Spozna, potkrijepivši ambicije konkretnim financijama i planovima.

- Sukladno smjernicama razvoja iz Master plana radili smo na pripremi javnih investicija, te u suradnji s turističkom privredom i nadležnim državnim institucijama rješavali  složene imovinsko pravne odnose, odnosno pripremali potrebnu dokumentaciju. Rezultat toga su vrijedne investicije javnog i turističkog sektora, koje su procijenjene na vrijednost od 868 milijuna kuna i koje startaju ove jeseni, rekao je prvi čovjek grada taksativno navodeći kako će se u gradnju novog Hotela Park uložiti 540 milijuna kuna, ACI marinu 100 milijuna, pročistač i kanalizaciju 220, javne plaže četiri, kazalište Gandusio tri milijuna i u prometnice još milijun kuna.

Gotov natječaj za Trg maršala Tita

Pored svega, radilo se i na pripremi jednog od najvažnijih projekta koji se tiče grada, Trga maršala Tita.         -Radili smo na pripremi natječaja za urbanističko arhitektonsko uređenje glavnog gradskog trga koji obuhvaća ne samo parterno uređenje, već i urbanu opremu i sve ostale važne estetske detalje. Natječaj je gotov, projekt ćemo kandidirati i prijaviti na natječaj za dobivanje financija iz europskih fondova, odnosno  svu energiju usmjeriti u iznalaženje modela njegovog sufinanciranja, poručio je gradonačelnik Giovanni Sponza, koji je na novinsku upit o tome kada bi Rovinj, odnosno njegov glavni Trg mogao zablistati u punom sjaju odgovorio, najvjerojatnije u roku od pet godina.

Severina na Rovinjskoj noći

Rovinjska noć je ove godine dvodnevna i održava se ove subote i nedjelje. Prva će večer biti u znaku dvije bine (Trg maršala Tita i Trg Rivijera) te četiri benda Party i Laguna bendova i grupa Funbox i Energy. U nedjelju, Limena glazba i Rovinjske mažoretkinje imat će promenadu gradom i bit će svojevrsna prethodnica događanjima na Trgu - nastupu grupe Le Monde i zvijezde večeri Severine. Uz estradnu zvijezdu, puno manjih zvjezdica zablistat će na tradicionalnom vatrometu, ujedno i zaštitnom znaku Rovinjske noći, kada će se točno u 22 sata početi s njihovim ispaljivanjem nad nebeskim svodom grada svete Eufemije. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter