Rovinj odustao od Plavog cvijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznenadenje izbora najuredenijih gradova na Jadranu za prestižno priznanje Hrvatske turisticke zajednice Plavi cvijet, bar što se Istre tice, jest to da se višestruki šampion - Rovinj - ove godine nije ni kandidirao! U kategoriji mjesta i gradova s više od 10 tisuca stanovnika, naime, Rovinj je godinama osvajao najbolje ocjene: tri godine za redom - od 2006. do 2008. - uvjerljivo je pobjedivao u ovom izboru, 2004. godine i lani osvojio je "srebro", dok 2005. nije ni predstavljao Istru u najužem krugu odabranih.

Kako pojašnjava direktorica rovinjske Turisticke zajednice Odete Sapac, Rovinj to nije ucinio jer se ove godine nije ništa novo investiralo zbog lošije financijske situacije.

- Željeli smo ove godine uzeti mali predah jer se kandidiramo od 2002. godine i dati drugima šansu da pokažu što su dosad napravili. Isto tako, cilj nam je u tom razdoblju ostvariti neke nove projekte i investicije da bismo pokazali nešto novo jer smo si letvicu postavili visoko, zakljucila je Sapac.

Kakogod, za Plavi cvijet ce se ove godine s ostalim hrvatskim gradovima na Jadranu natjecati Porec, Novigrad i Vrsar. Tako je jucer odlucilo županijsko povjerenstvo za tu nagradu koje cine Tamara Ninkovic iz županijskog TZ-a, Ljiljana Dravec iz županijskog odjela za održivi razvoj i potpisana novinarka Glasa Istre. Rijec je o nagradi koja se svake godine dodjeljuje za najuredenija turisticka mjesta i gradove u tri kategorije ovisno o broju stanovnika pojedinog grada ili mjesta. Ove godine oni se natjecu u kategoriji do 3.000 stanovnika, zatim od 3 do 10 te od 10 tisuca naviše.

U najnižoj kategoriji povjerenstvo se izmedu Vrsara i Rapca odlucilo za stari gradic na zapadnoj obali Istre. U srednjoj kategoriji u županijski je TZ stigla samo jedna kandidatura, i to grada Novigrada, pa je povjerenstvo imalo lagan zadatak. Najteži je imao u kategoriji mjesta i gradova s više od 10 tisuca stanovnika gdje su se nadmetali Porec, Umag i Pula. Ipak, s obzirom na razinu uredenosti, Porec je jednoglasno proglašen najuredenijim gradom. On ce nakon dugo vremena konacno imati priliku svoje snage odmjeriti s drugim hrvatskim gradovima.


Podijeli: Facebook Twiter