Rovinj: Održan PAPO festival za mladež s Downom

Uspješna akcija završena je uz zabavu
Uspješna akcija završena je uz zabavu

Na rovinjskom Trgu maršala Tita održan je 3. PAPO festival pod nazivom "Zajedno u zajednici", u organizaciji pulskog Down sindrom centra. Na festivalu je mladež s Downovim sindromom prvi put u cijelosti javnosti prikazala svoje vještine stečene kroz PAPO program, što je skraćenica za program opće rehabilitacije metodom integracije. U tome su im pomogli učenici i nastavnici iz rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića.

Na festivalu je ove godine sudjelovalo 40 mladih s Downovim sindromom iz Istre, Dubrovnika, Vrgorca, Trogira, Kistanja, Duge Rese, Petrinje i Zagreba.

Polaznici PAPO programa pokazali su svoje vještine kroz četiri modula. U prvom i drugom su uz pomoć demonstratora-mentorice Sandre Živolić iz rovinjske SŠ Eugena Kumičića pokazali vježbe posluživanja gostiju kavom i pićem na terasi hotela Adriatic. U trećem i četvrtom modulu pripremani su makaruni s četiri vrste sira, koji su potom dijeljeni Rovinjcima i njihovim gostima, zajedno s tortom.

Po riječima voditeljice pulskog Down sindrom centra Branke Butorac ovogodišnji PAPO festival je korak dalje u osamostaljivanju mladeži s Down sindromom. Za nastavak obuke zahvalila se SŠ Eugena Kumičića, Maistri i Gradu Rovinju, koji su njihovi stalni domaćini.

- PAPO je skraćenica od Pokušaj, Analiziraj, Popravi, a zadnje O možemo iščitati na više načina - Odlučno nastavi ili Osamostali se. Ova priredba promiče kulturu poštivanja različitosti, potiče toleranciju i dokazuje da uz podršku obitelji i zajednice ne postoje granice, već samo mogućnosti razvoja i socijalnog uključenja osoba s Downovim sindromom u cjelokupni život, rekla nam je Butorac.

Festival je inače nastavak projekta pokrenutog još 2007. godine, kada je potpisan i sporazum o suradnji organizatora festivala, a kroz koji se u zajedničkom radu s učenicima i mentorima škole i centra razvija samopoštovanje, vlastita vrijednost i odnos prema prijateljima osoba s Downovim sindromom. Zbog kiše nije održan predviđeni kulturno-umjetnički program. Sudionici festivala svejedno su se zabavljali uz glazbu, a Vicko Kuzmanić je žonglirao nogometnom loptom. (piše i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter