Rovinj: Održan 11. Histria Classic 2014.

Oldtimeri na rovinjskoj rivi (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Oldtimeri na rovinjskoj rivi (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Istra je ovog vikenda jedanaesti put bila domaćin najdugovječnijeg i najkvalitetnijeg međunarodnog natjecanja oldtimer vozila u Istri, koji su organizirali Autoklub Istra Oldtimer iz Rovinja i Ruote del passato iz  Pordenonea.

Natjecalo se trideset i osam posada iz Italije, Njemačke i Hrvatske s jednakim brojem skupocjenih i vremešnih "staraca" koji su, kod ljubitelja oktana izazivali uzdahe oduševljenja. Naime, poredani u vrstu, kako se to zbivalo dopodne na rovinjskoj rivi bili su predmet fotografiranja i pitanja tipa koliko su stari i koliko vrijede.

Odgovor na to, a da ne procjenjujemo pojedinačne primjerke, dobaci mi jedan od organizatora, bilo bi dovoljno za najmodernije "sređivanje" cijelog rovinjskog Trga, dakako s rivom i širom okolicom. No, šalu na stranu, jer uistinu se radi o fantastično očuvanim i njegovanim vremešnim  primjercima vozila. A najstarijem među njima, saznah, već je punih osamdeset ljeta. Riječ je o fiat balilli, proizvedenom 1934. godine, u vlasništvu Guerina i Vilme Barbieri.

No, i prije same izložbe, oldtimeri su pokazali da su itekako u dobrom stanju, prešavši dvjestotinjak natjecateljskih kilometara Istre - od Rovinja preko Dvigrada do sela Danieli, Kringe, Tinjana i Kaščerge, spusta u dolinu Mirne, Buzeta, Vozilića, Potpićna, Žminja, Bala i ponovno Rovinja.

Profesionalni suci, verificirani od FIVE (Međunarodne udruge nacionalnih saveza starodobnih vozila), sačinili su tablice plasmana i odlučili da su prva tri mjesta redom u vlasništvu članova Kluba Ruote del passato iz Pordenonea.

Prvoplasiran je bio Porsche 911 iz 1985. godine, (posada Tiziano Baldissetra & Edoardo Covaz), drugoplasirana Alfa Romeo Spider iz 1956. godine (Carlo Alberto Picco &Silvano Petrani) a trećeplasirano vozilo Alfa Romeo Giulia Spider,1963. godine s posadom Enrico Ghinato &Marisa Livan. Kurioziteta radi, istaknimo i da je osmo mjesto, odnosno prvo od CRO posada, osvojila Alpine A110 iz 1976. godine s Valterom i Loredanom Sculac na mjestima vozača i suvozača, inače članovima Kluba Istra Oldtimer. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter