Rovinj: Održan 1. nocni kup oldtimera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi nocni kup oldtimera "Sv. Eufemija" u Rovinju održan je po pravom pljusku. Ipak, sudionici koji su došli iz Engleske, Njemacke i s Otoka Man nisu ni trenutka razmišljali o odustajanju.

Vozilo se na kružnoj stazi od Trga maršala Tita preko Trga Pignaton oko kazališta Gandusio, u zadanom vremenu. Vozacu koji je stazu prošao najbliže zadanom vremenu bio je namijenjen pehar.

Najuspješniji je bio Richard Faar s bentleyjem. Trkaci bentleyji s pocetka 30-ih godina prošlog stoljeca su bili glavni favoriti utrke jer svi redom imaju jake motore, jedan od cak osam litara i impresivnih 250 konja. Njegova se potrošnja penje na više od 25 litara na sto kilometara, ali to nije bio osobiti problem za bogate vlasnike.

Ovakve su grdosije od 1923. sudjelovale na glasovitoj utrci "24 sata La Manchea", koja se vozila na 13.680 metara dugoj ulicnoj stazi ovog luckog grada. Slicna staza u Rovinju bila je puno kraca, duga tek 540 metara.

Ipak, i takva je pridonijela ugodaju, stvaranju remakea La Manchea u Rovinju, cemu su organizatori iz Oldtimer kluba AK Pula - Rovinj i težili. Nocna utrka nalikovala je i na prizore iz filma "Amarcord" Federica Fellinija, koji je u svoje remek-djelo uvrstio cuvenu utrku "Mille miglie".

S bentleyjima i jednom lagondom iz 1934. nadmetao se bijeli excalibur iz 1967. Igora Tarubica iz Zagreba, plava alpine Valtera Šculca (1976.) iz Buzeta, žuti fiat 124 abarth (1970.) Guerina Barbierija iz Rovinja i bijeli chevrolet corvette (1976.) Zorana Knapica iz Poreca.

Na cilju su sudionike bodrili ljubitelji oldtimera. Malo su se sklanjali od naleta kiše, malo vracali na rivu. Ugodaj je bio više engleski nego mediteranski, no za to je kriva podivljala klima, a ne vrijedni organizatori, kojima su potporu pružili mjesna Turisticka zajednica i Agrorovinj.


Podijeli: Facebook Twiter