Rovinj: Od ponuđenih 6 prodana tek jedna parcela

U novom naselju Salterija kupljena tek jedna od ponuđenih šest parcela (A. POKRAJAC)
U novom naselju Salterija kupljena tek jedna od ponuđenih šest parcela (A. POKRAJAC)

Od šest parcela u novoj građevinskoj zoni Salteria, ponuđenih na javnom natječaju, prodana je tek jedna. Postignuta je cijena veća od početne, a gradski će proračun dobiti 1,3 milijuna kuna. Prema početnim cijenama, Grad Rovinj je za svih šest parcela trebao dobiti najmanje 7,1 milijuna kuna. Za kvadrat zemljišta traženo je nešto više od 200, a za parcelu koja je prodana izlicitirano je 230 eura.

Parcele koje su bile na prodaju su u drugom redu od Ulice Matije Vlačića, koja dijeli Salteriju od već izgrađenog Bolničkog naselja. Na njima se na 747 do 800 kvadrata mogu izgraditi zgrade s četiri etaže i najviše šest stambenih jedinica.

Na prvom natječaju, objavljenom krajem 2011., prije nego što je usvojen urbanistički plan područja Salteria, od ponuđenih šest prodano je pet parcela u prvom redu. Tri je kupilo jedno, a dvije drugo rovinjsko poduzeće.

Postignuta je cijena od 230 do 250 eura po kvadratu, a ukupno je zarađeno 7,3 milijuna kuna. Na drugom natječaju, objavljenom u svibnju prošle godine prodavana je preostala šesta parcela. Kupila ju je tvrtka registrirana u Rovinju s talijanskim kapitalom. Za 869 kvadrata ponudila je 1,6 milijuna kuna ili 250 eura po kvadratu.

Potom je u rujnu otvoren novi natječaj, na kojem su ponuđene dvije parcele, ali niti jedna nije prodana. Grad Rovinj je tako od prodaje svog zemljišta u Salteriji do sada zaradio 11,2 milijuna kuna.

Budući da je veći dio nove stambene zone u vlasništvu Grada, prodajom tamošnjih parcela moći će se i u narednim godinama financirati komunalne investicije. Ipak, zbog krize na tržištu nekretnina, zainteresiranost za kupnju sve je manja, pa će prodaja ići sporije nego je zacrtano.

U Salteriji je počela gradnja prve dvije zgrade uz Vlačićevu ulicu. Budući da su sve prodane parcele male, izvjesno je da će stanovi u novom naselju biti skupi. Riječ je međutim o neizgrađenoj zoni koja je najbliže moru, pa su, uz činjenicu da su u Rovinju nekretnine među najskupljim ne samo u Istri već i na Jadranu, investitori vjerojatno procijenili da će ih uspjeti prodati. (A. POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter