Rovinj: Od 12. do 14. svibnja XIV. rally oldtimera "Histria classic"

Luca Ciarla Trio (T. TIDIĆ)
Luca Ciarla Trio (T. TIDIĆ)

Uz veliku izložbu fotografija koje su izložene na rovinjskoj rivi u sklopu 10. Photodaysa, fotografskog festivala na otvorenom, danas su posjetitelji mogli razgledati još jednu "atrakciju". Riječ je o petnaestak reprezentativnih oldtimera koji su najavili XIV. Histria classic rally i II. Memorijal Andreasa Von Bismarcka, koji će se održati od 12. do 14. svibnja u organizaciji autokluba Istra Oldtimer Rovinj i talijanskog kluba Ruote del Passato iz Poredenonea.

- Radi se o četrnaestom izdanju najstarijeg međunarodnog n rallyja oldtimnera "Histria classic" koji ima natjecateljski karakter, u sklopu kojeg će se održati i manji event, II. Memorijal Andreasa Von Bismarcka, praunuka prvog njemačkog kancelara, vojskovođe i državnika Otta Von Bismarcka, ujedinitelja Njemačke, rekao nam je Dubravko Zeljko, predsjednik kluba Istra Oldtimer Rovinj.

Naime, kako nam je rekao Zeljko, Andreas Von Bismarck veći je dio godine provodio u Istri, u svojoj kući u Vižinadi, i kao ljubitelj starodobnih vozila bio je član rovinjskog kluba i redovito je sa svojim prijateljima iz Njemačke sudjelovao na Histria classicu. Nakon njegove smrti, dodao je Zeljko, njegovi prijatelji iz Njemačke  nastavili su dolaziti u Istru, zbog čega je Klub, uz suglasnost udovice, grofice Charlotte Von Bismarck, ustanovljen memorijal koji nosi njegovo ime.

Inače, Memorial Von Bismarck, koji se događa večer uoči Histra classica, zapravo je noćna vožnja preciznosti kroz starogradsku jezgru Rovinja. Održat će se sa startom i ciljem na rovinjskom Trgu maršala Tita. Po riječima Dubravka Zeljka, svoj dolazak najavili su princ Leopold von Bayern, grof Ferdinand von Metternich, princ Ferdinand Auersperg, grof Bartholo Khevenhüller, grof Frans Salm- Raifferscheid, baron Ernst Gezmen-Waldec te još nekoliko njemačkih posada.

Na Memorijalu i rallyju Histria classic očekuje se četrdesetak posada jer je njihov broj, iz organizacijskih razloga, ograničen. Histra classic održat će se 13. svibnja s početkom u 9 sati, a karavana će također krenuti s Trga maršala Tita. Nakon odvoženih 200-njak kilometara diljem Istre i devet ispita spretnosti, natjecateljski dio završit će u Vrsaru. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter