Rovinj očekuje 1.800 sportaša i rekreativaca

O rekreativcima će skrbiti 150 sportskih radnika i još dvjestotinjak volontera (M. MIJOŠEK)
O rekreativcima će skrbiti 150 sportskih radnika i još dvjestotinjak volontera (M. MIJOŠEK)

Desetu godinu za redom Rovinj će biti domaćin trodnevne sportsko-rekreativne, zabavne, gastro i humanitarne manifestacije, koja će se održati od 22. do 24. travnja. Jubilarno izdanje trebalo bi okupiti oko 1.800 sudionika sportskih nadmetanja i događanja, o kojima će skrbiti 150 sportskih radnika i još dvjestotinjak volontera i prijatelja sporta. Ono, što Popolanu, koja u svom podnaslovu sadrži i slogan "Sportom s ulica i trgova do prirode i turizma", izdvaja od drugih sportskih manifestacija, jest činjenica da na njoj sudjeluju sve generacije Rovinjaca i sve većeg broja gostiju - od vrtića pa sve do umirovljenika.

Izložba Contrada i utrka Run Croatia

- Cilj je promovirati sport, rekreaciju, odnosno općenito kretanje i fizičku aktivnost u zdravom i prirodnom okruženju kakvog nudi Rovinj, rekao je, među inim, na konferenciji za novinare u utorak Gianni Rocco, tajnik Sportskog saveza Grada Rovinja, istaknuvši kako je pored natjecanja u gotovo svim sportskim disciplinama koje se mogu zamislili, ova edicija obilježena i dvjema novostima - izložbom i novom utrkom.

U sklopu Popolane, bit će organizirana i prva tematska izložba "Contrada: mjesto sjećanja na djetinjstvo". Njen je cilj valorizirati i promovirati dječje igre i boravak na otvorenom, urbanu povijest Rovinja, evocirati slike i sjećanja iz djetinjstva. Otvorenje izložbe zakazano je za petak u podne na Trgu maršala Tita, nakon čega se već sutradan izložba premješta u Ulicu Edmonda de Amicisa gdje ostaje do 30. travnja, rekao je Rocco. Govoreći o drugom važnom i novom događanju naglasio je i da će Rovinj biti jedan od deset hrvatskih gradova u kojem će se 24. travnja (nedjelja) s početkom u 10.30 sati organizirati trka na 10 kilometara pod nazivom "Run Croatia".

Humanitarna akcija i praznik plesa

No, da Popolana nije isključivo sportsko-rekreacijski projekt dokaz je i prateće humanitarno događanje "1+1 = milijun koraka". Prikuplja se novac za one kojima je najpotrebniji. Doniranim novcem opremljen je informatičkom opremom prostor Društva osoba s posebnim potrebama, nabavljena su četiri kreveta za štićenike Doma za odrasle, pokriveni su troškovi cjelogodišnjeg rada defektologa i nabavljeni su radni stolovi za rad s autističnom djecom, električna invalidska kolica i osigurali pokretne stepenice za potrebe člana Društva.

Od 2012. do 2015. godine sav prikupljen novac utrošen je za potrebe Društva osoba s posebnim potrebama a tako će biti i ove godine, rekla je gradska pročelnica Edita Sošić Blažević, iskoristivši prigodu da pozove građane da se odazovu manifestaciji, a kupnjom majica s amblemom Popolane (osmislili ga članovi Udruge Faro 11), te rukotvorina i cvijeća, pomognu svojim sugrađanima.

- Kotizacijom za radionice plesa Udruga Roxanne i ove će se godine uključiti u program i pokazati svoju humanost. Roxannice će u povodu Svjetskog dana plesa i pod motom "Izađi i pleši", u subotu s početkom u 10 sati na Trgu maršala Tita nastupati i dovesti oko četiristo plesača uz koje se najavljuju i specijalne gošće iz Italije i Francuske koji će demonstrirati atraktivan ples na svili i šipci, najavila je Sošić Blažević.

Održali se zahvaljujući zajedništvu i suradnji

Sva ta događanja u koja su pored Sportskog saveza, Grada, Turističke zajednice i Maistre uključena trideset sportskih klubova i udruga Rovinja, dokazuju da se Popolana, svih ovih godina održala zahvaljujući zajedništvu i suradnji, rekao je dogradonačelnik Marino Budicin, dok je u ime Maistre, Sandra Bravar naglasila da se hvalevrijedna manifestacija nastavlja i stoga jer su javni i privatni interesi isti.

Odete Sapač, direktorica Turističke zajednice, najavila je da će u Rovinju tijekom vikenda boraviti oko pet tisuća gostiju (a do 1. svibnja osam tisuća), za koje su organizatori Popolane izdali  informator. Sve započinje u petak u 9.30 sati sportsko - rekreativnim programom za najmlađe, a završava u nedjelju u 13 sati prezentacijom jela od svježe ribe pripremljene na rivi. U međuvremenu, iz sata u sat samo sport i rekreacija. (Nina ORLOVĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter