Rovinj: Obnovljena zgrada Gimnazije i dalje bez đaka

Zgrada Gimnazije - izvana ušminkana, iznutra prazna (Snimio A. POKRAJAC)
Zgrada Gimnazije - izvana ušminkana, iznutra prazna (Snimio A. POKRAJAC)

U novu školsku godinu tri će rovinjske srednje škole ući bez mogućnosti korištenja novih prostora: učionica, knjižnice, kuhinje, blagovaonice i sportske dvorane. Iako je nadogradnja stoljetne zgrade Gimnazije dovršena sredinom lanjskog rujna, nakon dvije i pol godine, još je neizvjesno kada će biti useljena. Problem je opremanje novih prostora, dok su gradnju zajednički financirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Rovinj i, kao osnivač, u manjem dijelu Istarska županija.

Po okončanju radova nekoliko su mjeseci uklanjani uočeni nedostaci pa je nadogradnja uporabnu dozvolu dobila krajem ožujka. Natječaj za opremanje prostora raspisan je na vrijeme, u srpnju lani. Međutim, nakon što je u kolovozu izabran najbolji ponuditelj, drugi se žalio. Na kraju je u siječnju ove godine ipak poništen natječaj, čime su stečeni uvjeti za raspisivanje novog.

Ni tu nisu završili problemi. Novi je natječaj, naime, raspisan tek u srpnju ove godine, s rokom prijave zainteresiranih do 21. kolovoza. Stoga nije bilo dovoljno vremena za opremanje i useljenje dviju škola koje dijele zgradu - Srednje škole Zvane Črnje i Talijanske srednje škole. Susjedna Strukovna škola Eugena Kumičića će također koristiti novu sportsku dvoranu.

U ovo poprilično skupu investiciju, u koju su do sada, prema poznatim podacima, utrošena 84 milijuna kuna, ušlo se da bi se učenicima triju srednjih škola omogućilo održavanje nastave u jutarnjoj smjeni.

U tri rovinjske srednje škole nastava je jučer počela za 630 učenika. Najviše, njih 310, bit će ih u "Črnji". Nakon drugog upisnog roka ova je škola upisala 76 učenika, što je uobičajeni broj polaznika prvih razreda. Najviše je zanimanja bilo za računalni smjer, u koji je upisano 28 učenika, a još ih je dosta otpalo jer nisu imali dovoljno bodova da prijeđu upisni prag. U opću gimnaziju upisana su 24, matematičku 16 te ekonomski smjer 18 učenika.

Strukovnu školu Eugena Kumičića nakon drugog roka upisao je 71 učenik pa će ove godine u toj školi nastavu pohađati ukupno 218 đaka. Zahvaljujući novom smjeru za fizioterapeute u Talijanskoj srednjoj školi ove je godine najviše porastao broj učenika prvog razreda. Lani ih je, naime, bilo upisano 27, a ove godine 45 - 23 fizioterapeuta, 15 gimnazijalaca i sedam ekonomista. Tako će ove godine tu srednju školu pohađati 102 učenika, dok ih je prije dvije godine bilo tek 67. (Piše Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter