Rovinj: Obilježavanje jubileja ZT-a i Božićni sajam

Cinzia Ivančić, Marino Budicin, Cadia Venier i Maria Tamburini uz dio rukotvorina za Božićni sajam (A. POKRAJAC)
Cinzia Ivančić, Marino Budicin, Cadia Venier i Maria Tamburini uz dio rukotvorina za Božićni sajam (A. POKRAJAC)

Rovinjska Zajednica Talijana "Pino Budicin" obilježava ovaj mjesec 65. obljetnicu osnivanja. Za tu prigodu u petak u 18 sati u Multimedijalnom centru održat će se svečana akademija, na kojoj će nastupiti tri zbora i bitinadori KUD-a Marco Garbin, mini i midi cantanti te solisti ZT-a, folk grupa Batana, Sergio Preden Gato te Biba i Vlado Benussi.

Predstavljajući ovaj i druge prosinačke događaje Marino Budicin, dopredsjednik ZT-a i zamjenik gradonačelnika Rovinja, podsjetio je na događanja nakon Drugog svjetskog rata, kada je osnovan tadašnji Circolo di cultura.

Prema popisu stanovništva, organiziranim prije dolaska savezničke misije u Istru, u Rovinju je živjelo 88 posto Talijana. Zbog toga ovdašnji Talijani nisu prihvatili inicijativu Talijanske unije za osnivanjem Circola, smatrajući da ne trebaju štititi svoju kulturu u gradu gdje su većinski narod.

Ipak, 13. prosinca 1847. osnovan je KUD "Marco Garbin", a u isto vrijeme i udruga mladih Fratellanza. Tek kada je počelo masovno iseljavanje Talijana krajem 1948. osnovan je i Circolo.

- Naša je zajednica radila na očuvanju kulture, aktivno surađivala s Gradom Rovinjom, Talijanskom unijom i kasnije Istarskom županijom, s kojima smo oblikovali visoke standarde očuvanja manjina, istaknuo je Budicin.

Cinzia Ivančić, predsjednica Izvršnog vijeća ZT-a, najavila je održavanje tradicionalnog 6. Božićnog sajma, koji će se otvoriti u velikoj dvorani zgrade ZT-a na Trgu Campitelli u utorak 17. prosinca u 18 sati. Na sajmu, koji će potrajati do 20 prosinca, moći će se kupiti brojne rukotvorine koje je tijekom godine izradilo 20-tak volonterki, ali i one koje su izradili polaznici vrtića "Naridola", učenici Talijanske osnovne škole "Bernardo Benussi" i Talijanske srednje škole. "Prihod koji ćemo skupiti prodajom na Božićnom sajmu namijenit ćemo uređenju dječjih igrališta u Rovinju", zaključila je Cinzia Ivančić.

Maria Tamburini je najavila literarnu večer posvećenu dvama najpoznatijim rovinjskim pjesnicima, koja će se održati u ponedjeljak 11. prosinca u velikoj dvorani Zajednice Talijana s početkom u 18 sati. Povod su njihove obljetnice smrti. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter